Connect with us

Kultura

S institucijama Hrvatske razmotriti pravne aspekte kršenja Daytonskog i Washingtonskog sporazuma

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine usvojio je zaključke na izvanrednoj proširenoj sjednici Predsjedništva i Glavnoga vijeća HNS BiH:

1. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH) izražava svoje snažno nezadovoljstvo zbog nametnutih odluka Visokoga predstavnika za Bosnu i Hercegovinu od 27. srpnja 2022. o izmjenama i dopunama Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine koje nisu na tragu odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić U 23/14. Ovim izmjenama je trenutni nelegalni sastav Središnjeg izbornog povjerenstva dobio iznimno velike ovlasti što omogućava zloupotrebe i donošenje politički motiviranih odluka. HNSBiH podsjeća kako korištenje bonskih ovlasti ne odgovara demokratskim načelima, pogotovo u slučaju BiH kao potencijalne kandidatkinje za članstvo u Europsku uniju. Pozivamo da se žurno razmotri prebacivanja središnjega Ureda visokoga predstavnika (OHR) iz Sarajeva u Bruxelles kako bi se zaštitila sigurnost i neovisnost Visokoga predstavnika i oslobodila od političkih utjecaja.

2. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, sa žaljenjem, prima k znanju ključnu poruku koju su neki predstavnici međunarodne zajednice poslali zadnjih par tjedana javnostima u Bosni i Hercegovini, a to je da se govor mržnje, pozivi na ubojstva i nasilje, prijetnje terorizmom i ratom isplate za postizanje maksimalističkih nacionalističkih ciljeva, u ovom slučaju u korist bošnjačkih političkih predstavnika. HNS BiH osuđuje politike pojedinih glavnih gradova koje sustavno djeluju štetno na stabilnost Bosne i Hercegovine, te hrvatskoga konstitutivnog naroda, kao i koncepta BiH kao države tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana.

3. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine oštro osuđuje nezapamćeni porast govora mržnje, pozive na nasilje i sukobe koje šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane skupine na društvenim mrežama i predstavnici pojedinih medija. HNS BiH smatra neprihvatljivom sramežljivu reakciju međunarodnih organizacija i predstavnika u Bosni i Hercegovini na prijetnje upućene liderima i cijelome hrvatskome narodu. Takve reakcije su rezultat njihove pristranosti u korist bošnjačkih političkih aktera i muslimanskih krugova koji za svoje destruktivne aktivnosti ostaju nesankcionirani. Legitimni prijedlozi i potezi hrvatskih predstavnika usmjereni isključivo na očuvanje ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini i stabilnosti države, se ignoriraju i zanemaruju. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine smatra kako su širenje govora mržnje i pozivi na nasilje prema hrvatskom konstitutivnom narodu, njihovim predstavnicima, susjednim državama i dužnosnicima međunarodne zajednice neprihvatljivi, trebaju biti sankcionirani i iziskuju oštar odgovor svih hrvatskih predstavnika. HNS BiH jasno poručuje kako će namjere eliminiranja Hrvata kao konstitutivnoga naroda propasti.

4. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine i svi njegovi predstavnici nastavit će svoje djelovanje s ciljem jačanja političkoga, gospodarskoga, kulturnoga i demografskoga položaja te zaustavljanja procesa dekonstituiranja hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini u skladu sa Zaključcima izvanrednoga zasjedanja HNS-a od 19. veljače 2022., uključujući pokretanje pravnih i političkih procedura u korist institucionalne i teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine u skladu s federalističkim načelima kako bi se osigurala funkcionalnost države i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, pogotovo nakon bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

5. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine još jednom oštro osuđuje bošnjačke političke stranke koje bojkotiraju pregovore o postizanje dogovora o izmjenama Izbornoga zakona i ograničenim izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine. HNS BiH ostaje otvoren za pregovore na načelima Političkog sporazuma iz Mostara od 17. lipnja 2020., uključujući ograničene izmjene Ustava Bosne i Hercegovine kako bi se implementirale sve presude Europskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine u interesu konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i svih drugih građana na načelima konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja. HNS BiH smatra kako je, u suradnji s nadležnim institucijama Republike Hrvatske, potrebno razmotriti i pitanja koja se odnose na pravne aspekte Daytonskoga i Washingtonskoga sporazuma koja su narušena neodgovornim djelovanjima vodećih bošnjačkih političkih aktera i ureda OHR-a u Sarajevu u protekla dva desetljeća./HMS/

1 comment

Continue Reading