Connect with us

Kultura

RAZGOVORPredsjednik UBDR Zagrebački velesajam Željko Baća – Branitelji se trebaju uključiti u politiku

Udruga branitelja “Zagrebački velesajam”, jedna od najaktivnijih i najpoznatijih udruga koje okupljaju braniteljsku populaciju, za rad i doprinos u obrani Hrvatske i njezinoj opstojnosti u danima mira, te za humani i društveni angažman, nagrađena je Velikom Zlatnom plaketom, koju dodjeljuju udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Tko je Željko Baća!?

Rođen je u Zaprešiću 1964. godine, a od rođenja živi u Šenkovcu. Oženjen je, a njegovu obitelj uz suprugu Vlatku čine i dva sina Tomislav i Krešimir. Zaposlen je na Zagrebačkom velesajmu. Završio je školu za sigurnost u Zagrebu. Od prvog dana obrane Hrvatske je hrvatski branitelj i, kako kaže, ponosi se time. Danas obnaša dužnost predsjednika Udruge branitelja Domovinskog rata „Zagrebački velesajam”, te Udruge branitelja Domovinskog rata “Jastreb-Brdovec“. Osnivač je Sindikata branitelja i radnika Zagrebački velesajam. Kordinator SDLSN-Grad Zagreb-Kordinacija Zagrebački velesajam.

Na čelu ste UBDR Zagrebački velesajam koja je jedna od najaktivnijih udruga radno sposobnih branitelja iz Domovinskog rata u Zagrebu. Recite nam nešto o radu udruge.

Na moju inicijativu udruga je osnovana 2011.godine sa sjedištem na Zagrebačkom velesajmu. Glavna zadaća udruge je naravno očuvanje i promicanje istine o Domovinskom ratu ali i zaštita prava branitelja-radnika ZV-a iz navedenih razloga smo 2012.godine osnovali i Sindikat branitelja i radnika. U vrijeme Domovinskog rata Zagrebački velesajam je bio najveći sabirni centar Hrvatske vojske i logistike. Gotovo da nema Brigade HV a da njihovi članovi nisu boravili tj. kretali na ratišta sa prostora Zagrebačkog velesajma.Njima u ćast pri samo smo kraju izrade i postavljanja spomenika na Zagrebačkom velesajmu. Udruga je 2012.godine organizirala Sajam braniteljskih zadruga koji je trajao 15 dana,u sklopu sajma održana je  Smotra KUD-ova iz cijele Hrvatske, kao i Duhovnu obnovu za hrvatske branitelje i njihove obitelji. Udruga  djeluje i humanitarno, pa tako svake godine organiziramo humanitarni koncert”VELESAJAM UZ VAS” gdje prikupljena financijska sredstva idu za teško bolesne hrvatske branitelje ali i druge potrebite ljude pogotovo teško bolesnu djecu. UBDR Zagrebački velesajam je incijator dodjele priznanja”VELIKO ZLATNO SRCE” za izuzetne zasluge u stvaranju R.H. I promicanju i očuvanju istine o Domovinskom ratu. Dosadašnji dobitnici ovog priznanja su: Mladen Pavković, dr.Nela Sršen, Anja Šovagović Despot, Jakov Sedlar, Milan Bandić, Zlatko Dalić, dr.Herman Vukušić…

Udruga redovito organizira Tribine pod nazivom”Da se ne zaboravi” Dobitnici smo Velike zlatne plakete za izuzetan rad. Svake godine zajedno sa UHBDR91 organiziramo u HNK-u,svečanu akademiju pod nazivom”Vukovaru i Škabrnji s ljubavlju. Organizirali smo  scenski spektakl “Bitka za Vukovar-Kako smo branili Grad i Hrvatsku”Redovito organiziramo i predstavljanja knjiga sa tematikom Domovinskog rata. U pripremi imamo i izdavanje knjige “Velesajam u Domovinskom ratu. Organizirali smo Turističku promociju Hrvatske kvalitete domaćeg proizvoda pod sloganom”Domaći brend je Trend”u planu je i likovna kolonija na Zagrebačkom velesajmu. Dva puta godišnje udruga organizira radne akcije uređenje zelenih površina Zagrebačkog velesajma. Inicijatori smo zajedno sa maslinarskim institutom prvog Festivala maslina u Zagrebu. Udruga svake godine organizira trodnevni izlet na more za svoje članove i njihove obitelji.

Organiziramo druženja branitelja i njihovih obitelji. Ovdje želim naglasiti da sve projekte i događanja odrađujemo samo sa pomoći naših sponzora, koristim prliku zahvaliti se našim vjernim sponzorima: Zagrebački velesajam, Gastro-Globus, Plahuter,G.P.-Perić, VE-NI,Merkat Media, Novi Dvori, Milan Štefanac.

Surađujete li sa Ministarstvom hrvatskih branitelja i Gradom Zagrebom.

Od samog osnivanja imamo odličnu suradnju sa Ministarstvom a poglavito od kada je na čelu ministarstva g.Tomo Medved surađujemo na svim našim većim projektima. Što se tiče Grada Zagreba u stalnom smo kontaktu sa odjelom za branitelje i svim njihovim djelatnicima. Njihova vrata nama braniteljima su uvjek otvorena. Želio bih se posebno zahvaliti Gradnonačelniku g.Milanu Bandiću, Miodragu Demi i svim djelatnicima odjela. Ovdje moram naglasiti i odličnu suradnju sa HVIDRA Zagreb i njihovim predsjednikom g.Antom Tandarom. Dugi niz godina surađujemo sa UHBDR91 iz Koprivnice i njihovim predsjednikom Mladenom Pavkovićem. Koristim priliku da se zahvalim na suradnji i Zorici Gregurić, Dini Tomšić, Damiru Plavšiću.

Kakvo je vaše mišljenje o novom Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

U globalu mišljenja sam da je zakon dobar, bolji nego je bio. Smatram da su i ovaj puta radno-sposobni branitelji zakinuti.Moram naglsiti da je previše branitelja nezaposleno i nemaju osnovne uvjete za život a institucije ne poštuju prednost kod zapošljavanja i dr. Uvijek se može bolje.

Veliki broj hrvatskih branitelja svaki dan umire, drugi se liječe od teških bolesti, što će reći da „nas je svakim danom sve manje“

Dnevno u Hrvatskoj umire najmanje desetak hrvatskih branitelja, jer su to ljudi koji su manje – više u rat odlazili u „visokim godinama“ života. Mnogi obolijevaju i od najtežih bolesti i prisiljeni su tražiti pomoć. Svježi je primjer hrvatskog branitelja Mladena Pavkovića njemu se dogodio čudan slučaj. Lani, u studenome, u isto vrijeme od raka je obolio on i njegova supruga!? Kako, zašto, jedan i drugi u isto vrijeme? Ona se liječila i liječi u Zagrebu, a on u Koprivnici. Možete misliti kroz koju patnju oni prolaze. A kad vam se to dogodi odjednom prestanu zvoniti telefoni, malo tko vam se javlja. Potrošili su sve što su imali. A mi branitelji dobro znamo koliko je Pavković svih ovih godina pomagao drugima. Iz tih navedenih razloga braniteljske udruge se sve više bave humanitarnim radom da bi barem malo pomogle svojim teško bolesnim članovima.

Postoji preko tisuću udruga hrvatskih branitelja diljem Hrvatske, samo u Zagrebu ih je 98. Je li vrijeme da se taj broj smanji, da se napravi neka racionalizacija? Je li to previše?

Treba smanjiti broj udruga hrvatskih branitelja. Dovoljno ih je pet na državnoj razini. Ostalo neka budu po županijama u koordinacijama. Treba promijeniti zakon o udrugama. Trebamo biti iskrena, čista i dobra obraza prema hrvatskom narodu.

Trebaju li  se hrvatski branitelji uključiti u politiku.

Trebaju, a ne biti nijemi promatrači. Političke stranke samo iskorištavaju braniteljsku populaciju kao glasački stroj. Mi bi trebali imati svoj program kojega bi usmjerili prema svima. Jer mi se želimo baviti rješavanjem problema, a ne politizirati kako to mnogi na vlasti čine. Politika nije samo za odabrane elite, došlo je vrijeme da se u politiku uključe obični, mali ljudi.  U Hrvatskoj ima mnogo branitelja koji su spremni i sposobni riješavati probleme u kojima se nalazimo.

Za kraj.

Prije svega zahvalio bi se svim članovima UBDRZV, a posebno članovima Upravnog odbora. Još jednom se zahvaljujem svima koje sam spomenuo u ovom razgovoru. Pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže u budućim našim događanjima, naša je zadaća sačuvati uspomene sakrivene toliko duboko da ih nikakvo vrijeme ni laži nemogu oskvrnuti niti umanjiti njihovu vrijednost. Cilj je boriti se kako bi te iste uspomene postale dio srca mlade hrvatske, onih koji dolaze. Mi hrvatski branitelji trebamo ostati postojani i uspravni pod teretom osuda i razočarenja. Neka naše misli i osječaji obgrle imena onih kojih više nema i neka ih zauvjek čuvaju.

L.K.

Continue Reading