Connect with us

Kultura

Ravno: Potpisan ugovor projekta izgradnje regionalne ceste R428, dionica Zavala – Orahov Do – Granica RH Slano

Nakon održanog sastanka u Mostaru dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH i Oleg Butković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture, uz izaslanstva, sastanak su nastavili u općini Ravno.

Na održanom sastanku razgovarano je o cestovnoj infrastrukturi, putnim pravcima te povezivanju općine Ravno i Republike Hrvatske, te je potpisan ugovor o izgradnji regionalne ceste R428, dionica Zavala – Orahov Do – Granica RH Slano.

Izgradnja ove prometnice pridonijet će boljoj povezanosti dviju država, ostvarit će se kontinuitet sa županijskom cestom (ŽC 6232) u Hrvatskoj, a time i cestovna veza s Jadranskom magistralom.

Ugovor su potpisali Andrija Šimunović, načelnik općine Ravno i Oleg Butković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture.

Nakon održanog sastanka i potpisivanja ugovora o izgradnji ovog putnog pravca, izjavama medijima su se obratili dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH, Oleg Butković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture i Andrija Šimunović, načelnik općine Ravno.

„Prije godinu dana razgovarali su u obnovi ove ceste, vrlo važne za razvoj ovog kraja općine Ravno,  radi se o dionici Zavala – Orahov Do – Granica s RH, ukupne duljine od 10 kilometara, čija je vrijednost negdje oko 7,3 milijuna eura. Vlada RH je na svojoj sjednici prije otprilike mjesec dana donijela odluku da će financijski pomoći u realizaciji i ovog vrlo važnog projekta“, istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Butković.

„Svečano smo potpisali sporazum i nakon njegova potpisivanja općina Ravno će krenuti u natječaj oko izbora izvođača, a nakon toga će se kroz dvije godine financijski i operativno realizirati taj projekt koji definitivni otvara nove mogućnosti za ovu općinu i za ljude koji ovdje žive i u turističkom, i u gospodarskom i demografskom smislu. Naravno, da će se neke stvari odvijati na pozitivniji način nego što je to bilo do sada“ kazao je medijima Oleg Butković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture.

Načelnik općine Ravno Andrija Šimunović kazao je kako je riječ o najvrjednijem projektu koji će se realizirati na prostoru općine Ravno u zadnjih 30 godina. „Projektom će se osigurati najkraća i najkvalitetnija prometna povezanost Ravnog, ovog dijela općine Popova polja s Jadranskom magistralom, a odmah sutra i sa svim cestovnim pravcima koji budu povezivali jug RH, ali isto tako i prema općini Neum i susjednim općinama prema Republici Srpskoj“,  kazao je načelnik Šimunović.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović smatra kako će se zbog ovog infrastrukturnog projekta ljudi početi vraćati u općinu Ravno.

Naglasio je kako žele imati mrežu prihvatljivih prometnica i kad je u pitanju i veza s Ljubinjem odnosno Trebinjem. Također, kada je u pitanju i ova prometnica koja će u potpunosti otvoriti jednu novu dimenziju prema RH i Jadranskom moru, koja je, smatra, prevažna zbog lokaliteta, turističkih i poljoprivrednih ambicija.

„Time bi općina Ravno dobila jednu potpuno novu dimenziju i postala idealno mjesto za život“, kazao je predsjednik Čović ističući kako će najavljena zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH obuhvaćati i projekte koji su već pokrenuti. Na kraju se zahvalio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću što pomaže projekte važne za Hrvate u BiH, ali i za cijelu BiH.

Continue Reading