Connect with us

Sinovi povijesti

PRVI PUT U POVIJESTI HRVATSKE: Predsjednica Republike pokroviteljica komemoracije na Jazovki!

Prvi put od hrvatske neovisnosti jedna službena državna institucija prihvatila se pokroviteljstva nad obilježavanjem žrtava jugokomunističkog režima. Istoga dana kada tzv. antifaÅ¡isti budu slavili “svoj” dan, izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović će zajedno s tisućama ljudi krenuti na križni put žumberačkim Å¡umama u čije su jame partizani bacali mučki ubijene ranjenike, medicinsko osoblje i časne sestre.

U ponedjeljak 22. lipnja dok tzv. antifašisti budu orgijali po šumi Brezovici, održat će se i 25. spomen pohod na Jazovku – u spomen mjestu masovnog ubojstva Hrvata od strane partizana tijekom i nakon završetka Drugoga svjetskoga rata. Podsjetimo, žrtve jame Jazovka na Žumberku bili su uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici Jugoslavenske armije prisilno odveli iz bolnica 1945. godine. Prema izvorima povjesničara Josipa Jurčevića, u jami je do sada pronađeno 476 žrtva s imenom i prezimenom.

No, za razliku od svih dosadašnjih obilježavanja, ove će godine po prvi put jedna od službenih sastavnica hrvatske vlasti biti i pokrovitelj sjećanja na žrtve Jazovke. Kako nam je kazao tajnik i rizničar Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka, Žarko Jerković, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović potvrdila je ovih dana svoje pokroviteljstvo nad ovom komemoracijom.

– U proteklih 25 godina nitko nam nikada nije ni odgovorio na naš upit da bude pokrovitelj spomen pohoda jednom od najvećih stratišta Hrvata od strane jugokomunističkog režima. I zato je ovaj potez hrvatske predsjednice za nas iznimno važan jer se nadamo kako je ovo presudan iskorak spram priznavanja svih hrvatskih žrtava, ističe Jerković.

Zadnjih nekoliko godina pomoćnik ministra branitelja puk. Ivan Grujić nudio je zajedničko obilježavanje Jazovke i nekih drugih jama, no u HOZ-u to nisu prihvatili.

Ove godine program obilježavanja počinje svečanom povorkom koja kreće iz Sošica u 10 sati, a nastavlja se križnim putem sve do jame Jazovke gdje će varaždinski biskup Josip Mrzljak predvoditi Svetu misu. Slijedi tradicionalni pozdrav Domovini i Proglas Jazovke. Nakon pozdravnih riječi Borisa Prebega, predsjednika Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka, izaslanica predsjednice Republike Bruna Esih održat će kratki govor i položiti vijenac, a među gostima trebao bi biti i predstavnik mešihata Islamske zajednice u RH, imam Admir Muhić te jedna od preživjelih žrtava Vinko Vice Ostojić.

Jerković naglašava kako je HOZ zahvalan hrvatskoj predsjednici što se prihvatila sudjelovanja u ovogodišnjem Spomen danu i osudi komunističkih zločina, a nada se kako će ovom njenom gestom biti prekinut višegodišnji zavjet šutnje o Jazovci. Posebno im je drago što će u hodočasničkoj povorci uz njihovu zastavu i zavjetni križ biti i povijesne hrvatske postrojbe te počasna bojna predsjednice Republike Hrvatske.

Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Prijave putnika za autobuse HOZ-a Jazovka primaju se svaki dan od 17 do 20 sati 15. – 20. lipnja na telefon 01-3890-608.

Polazak je 22. 6. 2015. u 7.00 sati s Autobusnog kolodvora Zagreb s perona 505.

Program počinje formiranjem hodočasničke povorke u Sošicama u 10.00 sati.

Continue Reading