Connect with us

Scena

PRIVEDENI: Mamići stigli na Oranice, sada čekaju ispitivanje

U SMS izjavi za Hinu Vrbanović je prije uhićenja u zagrebačkoj zračnoj luci ustvrdio da je cijeli slučaj “običan cirkus i parada. Ali kad je istina i pravda na mojoj strani onda je sve lakÅ¡e. Ovo je hrana za mase. Žalosno vrijeme”, napisao je Vrbanović.

16:10 Mamići su stigli u prostorije PN USKOK na zagrebačkim Oranicama.

15:39 U dva vozila PN Uskoka Mamići su konačno krenuli prema Zagrebu u nakon što su bili zadržani na graničnom prijelazu Goričan na hrvatsko-mađarskoj granici.

15:25 Sud je odredio jednomjesečni istražni zatvor za Damira Vrbanovića kako ne bi utjecao na 15 svjedoka koje je protiv njega predložio USKOK.

13:59 Nakon što su se braća Mamić pojavila na granici i bez odupiranja predala policiji, USKOK je privremeno povukao već podneseni prijedlog Županijskom sudu da im se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenih djela. Tako su braća Mamić na putu za PN USKOK na Oranicama, a nakon toga će vjerojatno već danas biti i formalno ispitani u prostorijama USKOK-a u Gajevoj ulici.

Ovisno o razvoju situacije i novim okolnostima USKOK će odlučiti da li će sudu podnijeti novi prijedlog o eventualnom traženju istražnog zatvora. Također se u 15 sati očekuje odluka suda o tome je li Damiru Vrbanoviću odredio istražni zatvor ili ne.

13:55 Kako bi izbjegli brojne novinare i fotoreportere, braća Mamić za Zagreb su se uputili kroz podzemnu garažu hotela u Moravskim Toplicama u Sloveniji. Mamići su izabrali trenutak izlaska u trenutku kada su igrači oko podneva krenuli u ležernu šetnju. Iz podzemne garaže su izašla dva crna luksuzna automobila u kojima su, pretpostavlja se, bila braća Mamić koja su krenula put Hrvatske. Nakon toga zaustavljeni su na graničnom prijelazu Goričan na hrvatsko-mađarskoj granici i privedeni na ispitivanje.

12: 52 Zdravko i Zoran Mamić privedeni su na hrvatsko-mađarskoj granici, objavljeno je na web stranici Dinama.

‘Nakon što su izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić od svojih odvjetnika doznali da je USKOK za njih zatražio istražni zatvor, a radi mira momčadi i kluba, odlučili su se neodložno na povratak u RH kako bi odmah, surađujući s vršiteljima istrage, odgovorili na sva pitanja s ciljem dokazivanja svoje nevinosti.

Zaustavljeni su na granici i privedeni od strane hrvatske policije, a s njima su njihovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Želimo naglasiti kako cijela momčad, stručni stožer, nogometna škola i svi zaposlenici čvrsto stoje iza naših kolega i potpuno smo uvjereni kako će dokazati svoju nevinost’, piše u priopćenju objavljenom na stranici Dinama. Mamići su privedeni na graničnom prijelazu Goričan.

12:32 Osim za izvršnog direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) DamiraVrbanovića, Uskok je u subotu zatražio istražni zatvor i za braću Zdravka i Zorana Mamića.

Vrbanović je oko 11 sati doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da mu se, zajedno s Mamićima, odredi istražni zatvor.

Njegovo pritvaranje tužiteljstvo traži zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok pritvaranje Zdravka i Zorana Mamića traže zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja nedjela.

Iako su obaviješteni o istražnom ročištu, na sudu nisu došli odvjetnici braće Mamić. Prihvati li sud Uskokov prijedlog, za Zdravkom i Zoranom Mamićem će se raspisati europski uhidbeni nalog, a moguća je i interpolova tjeralica.

U Remetincu je od petka poreznik Milan Pernar kojega Uskok sumnjiči da je s Vrbanovićem i Mamićima sudjelovao u nezakonitostima na štetu nogometnog kluba Dinamo i državni proračun.

Kronologija slučaja

Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović prenoćio je u policijskom pritvoru nakon što je u petak navečer ispitan u Uskoku koji ga zajedno s braćom Mamić i poreznikom Milanom Pernarom sumnjiči da je sudjelovao u nezakonitostima na štetu nogometnog kluba Dinamo i državnog proračuna.

Vrbanović će u subotu u 11 sati biti doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda koji će odlučiti o Uskokovu zahtjevu da mu se odredi istražni zatvor, gdje se od petka nalazi i poreznik Pernar.

Nakon ispitivanja u Uskoku Vrbanovićev odvjetnik Darko Maržić kazao je da je njegov branjenik porekao nedjelo za koje ga tužiteljstvo tereti.

U SMS izjavi za Hinu Vrbanović je prije uhićenja u zagrebačkoj zračnoj luci ustvrdio da je cijeli slučaj “običan cirkus i parada. Ali kad je istina i pravda na mojoj strani onda je sve lakše. Ovo je hrana za mase. Žalosno vrijeme”, napisao je Vrbanović.

Vrbanovića i Pernara Uskok sumnjiči da su zajedno s braćom Mamić Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

U rješenju o provođenju istrage, objavljenom u petak navečer, tužiteljstvo izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića sumnjiči da je iz kluba nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana, Dinamova trenera, za “nepripadnu korist” od 38.1 milijuna kuna.

Uskok u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljen u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliko je bio Vrbanovićev ‘dio’, odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente koji su Mamićma navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Tužiteljstvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su osumnjičenici u posljednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zlouporabili položaj i ovlasti te povjerenje u gospodarskom poslovanju, utajili porez te poticali ili pomagali u zlouporabi i utaji.

Braća Mamić u petak predvečer objavili da se u Zagreb ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su Mamići oko podneva dobili pozive za razgovor te da su “odmah krenuli prema Zagrebu”.tropolje.info

Continue Reading