Connect with us

BiH

PRIJETE POPLAVE Izdano upozorenje zbog opasnosti od izlijevanja rijeka u BiH

Odsjek za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda upozorava da postoji opasnost od izlijevanja određenih rijeka iz korita obzirom na prognozirane vremenske uvjete.

To se odnosi na pritike rijeke Neretve (Drežnica, Lištica, Buna i Bunica, Trebižat, Bregava, Krupa), sliv rijeke Cetine (Sturba, Žabljak i Bistrica), rijeke Kupe (Kladušnica, Mutnica), rijeke Une, gornji dio sliva rijeke Bosne (Željeznica, Zujevina, Fojnička rijeka, Lašva).

Vodostaj rijeke Trebižat na vodomjernoj stanici Humac u 8.15 sati iznosio je 298 cm s trendom 0 cm. Kad je razina vode narasla na 280 cm, uvedene su redovite mjere obrane od poplava.

Za sada svi vodotoci u FBiH su u okviru normalnih granica i nema izlijevanja iz korita.

Još uvijek su na snazi Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane snježnim padalinama, i to za: grad Livno, te općine: Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar i Tomislavgrad.

U općinama Glamoč, Bosansko Grahovo i Kupres trenutno se čisti snijeg do udaljenih planinskih sela, odakle nema dojava da je netko životno ugrožen.

U općina Kladanj je i dalje na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane visokim snježnim padalinama, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Podsjećamo, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda Federacije Bosne i Hercegovine, građane ovog vikend a i u prvim danima sljedećeg tjedna očekuje oblačno vrijeme s puno kiše, jakim vjetrovima i neobično visokim temperaturama za veljaču.

Nabrojani činitelji nažalost znatno utječu na vodostaj rijeka./Fena

Continue Reading