Connect with us

Kultura

Prije 172. godine, malo širokobriješko selo Čerigaj postalo je povijesno mjesto Hercegovine!

ŠIROKI BRIJEG – Danas je na Čerigaju obilježana 172. obljetnica dolaska fratara u Hercegovinu. Kao uvod u proslavu obljetnice na Čerigaju upriličena je trodnevnica a ovu nedjelju je slavljena sveta misa kao zahvala Bogu i podsjećanje na taj dio vjerničke i nacionalne povijesti ovog kraja.

Koncelebriranu svetu misu je predvodio fra Mario Knezović a po izrazito lijepom i sunčanom vremenu mnogi vjernici župe Široki Brijeg su sudjelovali u slavlju. Veliki crkveni zbor je svojim pjevanjem uljepšao ovo misno slavlje. U samom početku propovijedi fra Mario je govorio o dolasku fratara u Hercegovini i Čerigaju kao povijesnom mjestu Crkve u Hercegovini. Fra Mario se također osvrnuo i na aktualne medijske napade na kardinala Puljića i biskupa Komaricu iz razloga što su govorili bolnu i tužnu istinu zbog čega su napadnuti, prozvani i diskreditirani. U jednom dijelu svoje propovijedi fra Mario je upozorio na odlazak mnogih iz Hercegovine, rekavši da ovdje nije sve tako crno kako se priča i da vani ne cvjetaju samo ruže.

Poslije misnog slavlja počelo je i pučko slavlje i druženje uz janjetinu s ražnja i osvježavajuća pića.

Pročitajte poneki detalj iz povijesti
Još davne 1844. godine dvanaestorica franjevaca vođeni iz Kreševa se zaputiše i dođoše na Čerigaj na ovaj škrti hercegovački kamen i ovdje postaviše kamen temeljac hercegovačke franjevačke provincije. Stoga danas Čerigaj predstavlja kolijevku Hercegovačke franjevačke provincije.

Fra Jako Kraljević, koji je umro 1809., sagradio je ovu fratarsku kuću na Čerigaju. I od tada sve je povijest. Tu je svoje poslanice pisao fra Rafo Barišić, tu je fra Anđeo Kraljević fratrima preveo sadržaj fermana sultana Abdul Medžida, kojim se dopušta gradnja samostana i crkve na Širokom Brijegu, tu su fratri najprije došli kad su s papinim dopuštenjem imali papir za gradnju samostana i crkve u Hercegovini. Sve ovo ukazuje da Čerigaj zauzima vrlo važno mjesto u povijesti Hercegovine i da ga tako treba i tretirati te iz godine u godinu slavljenjem svete mise obilježavati godišnjice tih povijesnih događanja.

Pogledajte nekoliko fotografija u nizu ispod teksta koje je za čitatelje ABCportala snimio Ivan RAMIĆ.


TAGOVI
  tropolje.info

Continue Reading