Connect with us

Priopćenja

Priče o Kaštelanskim dvorcima pokraj Splita

Iako se blizina grada Splita, kojeg brojni turisti posjećuju upravo zbog fascinantne povijesne arhitekture, spominje kao jedan od glavnih kaštelanskih aduta i sam grad Kaštela itekako ima što za ponuditi! Dovoljno je napomenuti da na području sedam mjesta koja čine Kaštela postoji čak deset intrigantnih dvoraca

9654
UDIO

Facebook
Twitter
K.ŠTAFILIĆ, KAŠTEL ŠTAFILEO ROTTONO ISTOK (1)

Iako se blizina grada Splita, kojeg brojni turisti posjećuju upravo zbog fascinantne povijesne arhitekture, spominje kao jedan od glavnih kaštelanskih aduta i sam grad Kaštela itekako ima što za ponuditi! Dovoljno je napomenuti da na području sedam mjesta koja čine Kaštela postoji čak deset intrigantnih dvoraca, a njihov obilazak pješke ili biciklom uz morsku obalu sjajna je tematska (avan)tura! Okrijte zašto su znamenite kaštelanske utvrde fascinirale i tvorce čuvene serije „Game Of Thrones“, a mi vam predstavljamo neke od najzanimljvijih!

IMG_5790

Klikni i izaberi najbolju klimu za svoj dom, ured …

UGLAVNOM SU IMALE OBRAMBENU ULOGU. Od Kule na Glavici i Nadbiskupske palače  u Kaštel Sućurcu, utvrde Cambi u Kaštel Kambelovcu, pa sve do kule i dvorca Cippico u Kaštel Novom i u Kaštel Starom, te kaštel Rotonda u Kaštel Štafiliću, ovo su mahom visokovrijedni objekti smješteni doslovno na moru koji su kroz povijest imali uglavnomobrambenu ulogu. Osim što su impozantan prizor za razgled i fotografiranje, nerijetko inspiriraju i likovne umjetnike, pa su upravo kaštelanski dvorci tema brojnih njihovih djela. No u novije vrijeme, njihova slikovitost ne promiče ni filmskoj industriji – ni više ni manje nego onoj holivudskoj!

Parchy – 20 godina sa Vama. Najpovoljnije cijene računala!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJESTE LI ZNALI DA SE PETA SEZONA POPULARNE „IGRE PRIJESTOLJA“ SNIMALA UPRAVO U KAŠTEL GOMILICI? Fascinantna panorama gomiličkog Kaštilca– zdanja splitskih benediktinki sa početka 16. stoljeća, prizor je na koji rijetko tko ostaje ravnodušan. Pri restauraciji dijela ovog objekta početkom 21. stoljeća, stručnjaci su se sa čuđenjem pitali kako su uopće temelji objekta, koji je polako počeo “putovati” prema moru, toliko izdržali. Utvrda Kaštilac, koji su svojedobno uspoređivali s malim Svetim Stefanom, 2009. godine na reklami Hrvatske turističke zajednice obišla je cijeli svijet.

Kastela zracni15 Mikačić_1

 

Fotogalerija Kaštelanskih dvoraca

Budući da se radi o najljepšoj i najfotografiranijoj kaštelanskoj utvrdi i najomiljenijem motivu većine slikara, ne čudi stoga da je filmska ekipa svjetski popularnog serijala „Igre prijestolja“ upravo ovu lokaciju odabrala za snimanje scena s autentičnim povijesnim prizvukom. Ukoliko ste ljubitelj razgledavanja i kulturnih znamenitosti, ovo mjesto nipošto ne smijete propustiti!

Kaštela pod snjegom 262

Već 30 godina sa Vama. Kaštel Stari!!!!

IMPOZANTNE ZIDINE KRIJU ZANIMLJIVE LEGENDE.Ništa manje pitoreskno ne djeluje ni Kaštel Vitturi u Kaštel Lukšiću, građen krajem 15. stoljeća, na inicijativu trogirskih plemića koji su se željeli ondje skloniti od napada Osmanlija sa Klisa. Njegove renesansne zidine kriju intrigantnu priču – naime, ovo je bio dom Dobrile Vitturi koja je prema legendi, prava pravcata kaštelanska Julija! NjenRomeo bio je Miljenko Rušinić iz suprostavljene plemićke obitelji, a nesretni ljubavnici, koji su neobičnim spletom okolnosti skončali gotovo identično kao u čuvenu Shakespeareovu komadu, inspirirali su brojne umjetnike – od kazališnih scenarista pa do pjesnika i glazbenih tekstopisaca, da svojim djelima ovjekovječe njihovu ljubav. Posjetite i dvorac Rušinac, dom Miljenka, te crkvu Sv. Ivana u Rušincu, gdje su ljubavnici pokopani.

Continue Reading