Connect with us

BiH

Premijer HNŽ Herceg i biskup Palić naglasili važnost buduće suradnje

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg sastao se u četvrtak s novim biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Petrom Palićem.

Herceg je izrazio srdačnu dobrodošlicu biskupu Paliću, čestitao mu na preuzimanju pastirske brige i odgovornosti za Crkvu u Hercegovini, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

“Iznimno mi je drago što Vas danas imamo prigodu i službeno ugostiti kao novoga biskupa hercegovačkih biskupija, s kojima smo duboko povezani. S Vašim smo prethodnikom mons. Ratkom Perićem izvrsno surađivali, a uvjeren sam u to da je današnji susret nastavak plodonosne suradnje. Povjerena Vam je vrlo zahtjevna zadaća jer je Hercegovina, po mnogo čemu, specifično područje u kojem žive i djeluju građani različnih nacionalnosti i vjeroispovijesti”, kazao je Herceg.

Izrazio je nadu u to kako će novi biskup Crkve u Hercegovini svojim radom znati odgovoriti na izazove s kojima će se susretati – sve na dobrobit povjerenih mu katoličkih vjernika i svih ljudi dobre volje.

Biskup Palić zahvalio je predsjedniku Hercegu na prijamu kao i na upućenim riječima pozdrava u prigodi preuzimanja službe mostarsko-duvanjskoga biskupa i istaknuo važnost suradnje crkvene i svjetovne vlasti, a sve s ciljem razvoja dobrobiti cjelokupna društva.

Poglavito je tom prigodom naglasio kako BiH mora biti zemlja ravnopravnih naroda i građana, u kojoj ima mjesta za dostojanstven život svakog čovjeka.

“Ova zemlja treba i mora biti zemlja koja ujedinjuje, a ne dijeli, odnosno zemlja mira, sloge i napretka. Budući da nam je na tom putu neophodna potpora svjetovne vlasti svih razina, raduje me da ćemo dosadašnju dobru suradnju nastaviti razvijati”, rekao je mostarski biskup.

Tijekom susreta, predsjednik Herceg i biskup Palić razgovarali su, između ostaloga, i o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, poglavito u svjetlu održavanja predstojećih općinskih izbora.

Osvrnuli su se i na izbore koji će ove godine biti održani i u Mostaru, ističući njihov značaj jer se radi o gradu u kojemu su smještene bitne obrazovne, kulturne i druge institucije hrvatskoga naroda.

Sugovornici su se dotaknuli i iznimno bitnih socijalnih pitanja i skrbi za potrebite, u čemu je osobito pohvalno istaknuto karitativno djelovanje Biskupije, koje i Vlada HNŽ-a snažno podupire.

Na koncu, predsjednik je zahvalio biskupu Paliću na posjetu i susretu u županijskoj Vladi, zaželjevši mu svestran uspjeh u daljnjem pastirskom poslanju i djelovanju, a biskup Palić je zaželio da nas Bog sve što prije oslobodi ove kušnje uzrokovane virusom i naša nastojanja prati svojim obilnim blagoslovom, navodi se u priopćenju./Fena/HMS/

Continue Reading