Connect with us

BiH

Pregovori o formiranju vlasti u HNŽ-u (skoro) dogovoreni samo još treba dogovoriti

Na današnjem sastanku o formiranju vlasti u Hercegovačko neretvanskoj županiji nije došlo do dogovora. Prijedlozi su izneseni, a novi sastanak čelnih ljudi županijskih odbora HDZ-a BiH, SDA i DF-a je najavljen je za četvrtak.

“Koalicijski partneri na današnjem sastanu iznijeli su svoje prijedloge. Nadam se kako ćemo u četvrtak naći kompromis i donijeti konačnu odluku kako će funkcionirati vlast i koliko će kome pripasti ministarstava u HNŽ-u”, kazao je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH, Rafael Gagro.

Ružica Burić, predsjednica Hercegovačko-neretvanskog Županijskog odbora Demokratske fronte ostaje pri stavu kako njena stranka zaslužuje imati dva ministarstva u Vladi HNŽ-a, te se nada u četvrtak pozitivnom riješavanju ovog pitanja.

“Naglasili smo da je DF već učinio nekakve kompromise u ranijim dogovorima i sada je na našim koalicijskim partnerima da i oni urade isto”, istaknula je Burić.

“Mi nećemo ući u vlast i podržati nekoga ako ne dobijemo dva ministarstva. Isto tako ako niste dio vlasti onda nemate nikakvu polugu sebi osigurati funkcije u zavodima, upravama i slično. Načela djelovanja koalicije koja su potpisana u 12 mjesecu se ne poštuju i kako ćemo onda imati povjerenje u vlast, ako niste dio vlasti”, poručila je Burić.

Gagro je pak rekao kako ”HDZ nema na što pristajati”.

”HDZ ima 11 zastupnika u skupštini i HDZ traži minimalan odnosu vladi a to je pet ministara i premijer”, rekao je i dodao kako se SDA i DF moraju dogovoriti o broju ministarstava.

Predsjednik  SDA HNŽ-a Salko Sokolović smatra kako su koalicijski partneri ostali na istim pozicijama, te da jedno mjesto DF-u treba ustupiti i HDZ.

“Zahtjev DF-a o dvije ministarske pozicije smo analizirali i odlučili im ustupiti jedno ministarsko mjesto. Smatram kako i HDZ treba DF-u ustupiti jedno ministarsko mjesto. Na taj način napravimo jednu priču u kojoj bi SDA i HDZ imali po pet ministarstava, a DF dva. Po meni je da HDZ i DF razmotre ovu situaciju i iznađu rješenje”, zaključio je Sokolović.

Sokolović je na pitanje novinara o županijskom proračunu rekao kako SDA nije očekivala da će zastupnici HDZ-a BiH izglasati prijedlog proračuna, te smatra kako bi se bez odluke o proračunu ozbiljnije pristupilo formiranju vlasti.

Prema riječima Gagre u HDZ-u BiH smatraju kako bi nedonošenjem proračuna mogli izazvati socijalne nemire jer plaće moraju biti isplaćene.

 

Continue Reading