Connect with us

BiH u EU

Milanović istinski respektira HVO: Sastao se s herojima obrane Mostara

Autor: Dnevno.hr/S.V.Utorak, 06. veljače 2024. u 14:54

 

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predstavnicima Udruge organizatora otpora Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Udruge i ratni gradonačelnik Mostara Jadran Topić, prvi zapovjednik obrane Mostara Petar Zelenika i pripadnik HVO-a Grude Vinko Zorić upoznali su predsjednika Milanovića s radom svoje Udruge.

 

Na sastanku se razgovaralo i o organizaciji otpora i ustrojavanju HVO-a uoči i tijekom rata u BiH. Hrvatsko vijeće obrane je osnovano 8. travnja 1992. koji se slavi i kao Dan utemeljenja HVO-a.

Foto: Ured Predsjednika

Pripreme za obilježavanje Dana HVO-a

HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Udruge informirali su predsjednika Milanovića i o pripremama za obilježavanje Dana HVO-a koje bi se trebalo održati u travnju u Mostaru.

 

 

Na sastanku su bili i umirovljeni general pukovnik Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane Ljubo Ćesić Rojs te pripadnik Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Gordan Miličević. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

 

Milanović odlikovao Poskok bojnu, Bošnjaci grme: ‘  Bošnjaci grme: ‘Te Tutine ratne zločince su zvali tutići’

 

 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović doputovao je u Široki Brijeg, gdje je na prigodnoj svečanosti Prvoj dragovoljačkoj postrojbi – Poskok bojni HVO-a Široki Brijeg uručio odlikovanje Red hrvatskog trolista, za osobite zasluge njezinih pripadnika u Domovinskom ratu. Odlikovanja su u ime Poskok bojne preuzeli Marinko Mikulić, ratni zapovjednik Poskok bojne i Anđelko Ćužić iz Beta … Nastavi čitati

Continue Reading