Connect with us

Kultura

Predsjednik Čović u Posavini: Povratka nema tamo gdje nema Katoličke crkve

Podjela među Hrvatima u BiH nema i ne smije biti i svaki Hrvat ma gdje god živio ima isto mjesto u promišljanju politike Hrvata u BiH, stoga osiguravamo potpunu zaštitu svakog Hrvata i ovdje u Republici Srpskoj gdje konačno možemo reći kako imamo svoja obilježja i nije nas strah zbog toga. Vaši problemi su i moji problemi, stoga vas molim ostajte uz veliku HDZ BiH obitelj i čuvajte svoje, za svoj hrvatski narod i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu”kazao je član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr.Dragan Čović u naselju Nova Sela na zajedničkom ručku sa župljanima.

Nakon jutrošnjih posjeta gospodarstvenicima, te predizbornog skupa u Odžaku, predsjednik Čović je posjetu Posavini danas nastavio obilazeći povratnička hrvatska mjesta i župe. Osim razgovora sa mještanima te stranačkim dužnosnicima, predsjednik je sa župnicima u mjestima Koraće, Nova Sela te gvardijanom samostana u Plehanu uglavnom razgovarao i potrebitim infrastrukturnim projektima, jer kako je kazao, povratka nema tamo gdje nema katoličke crkve.

Dekan i župnik Župe Uznesenja BDM Koraće, kod Bosanskog Borda fra Ivan Marić zahvalio je predsjedniku Čoviću na svemu što je učinio za ovu Župu poželivši mu novu izbornu pobjedu kako bi nastavio borbu za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. “Njegujemo filozofiju malih ali pozitivnih koraka te svijeću nade držimo upaljenom” kazao je fra Ivan.

A infrastrukturna ulaganja hrvatskih dužnosnika uvelike prate i izgradnju samostana na Plehanu, u blizini Dervente za koji je ove godine održana i donatorska večera u Zagrebu. Bit će ovo najznačajniji vjerski i kulturni centar u Bosanskoj Posavini. Ovaj svojevrsni spomenik kulturnog naslijeđa katolika ovoga kraja u ratu je potpuno uništen no gvardijan fra Ante Tomas ne odustaje. “Samostan će biti hrvatska i katolička ambasada našeg naroda ovdje u Republici Srpskoj”, kazao je gvardijan te upoznao predsjednika Čovića s napretkom radova.

“Plehan ćemo izgraditi i oživjeti zajedno”, poručio je predsjednik Čović.

Continue Reading