Connect with us

Sinovi povijesti

Predsjednici i Saboru Glasnović poslao prijedlog kako provesti lustraciju za suce

Predsjednici i Saboru Glasnović poslao prijedlog kako provesti lustraciju za suce

VELJAČA 9, 2018MAXPORTAL

Share Button

Share

Nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović izvijestio je u petak da je Uredu predsjednice Republike te saborskim odborima – Odboru za pravosuđe, Odboru Ustav i poslovnik i Odboru za zakonodavstvo –  poslao “okvir za lustraciju”.

Okvir za lustraciju je upitnik s devet pitanja na koja bi morali odgovoriti kandidati za suce Ustavnog i Vrhovnog suda te za članove Državnog sudbenog vijeća.

“To je okvir za buduću lustraciju”, rekao je Glasnović nakon saborske stanke.

‘Jeste li bili član Saveza komunista Jugoslavije, odnosno Saveza komunista Hrvatske ili drugih saveznih tijela’, ‘Jeste li bili angažirani u represivnom sustavu komunističke SFRJ’, ‘Jeste li bili pripadnik ili suradnik UDB-e, SDB/S-a, KOS-a ili tajnih službi drugih država’ ‘Jeste li sudjelovali u tzv. pretvorbi i privatizaciji’, ‘Jeste li bili ili ste sada član tzv. tajnih društava’, ‘Jeste li sudjelovali u Domovinskom ratu’, neka su od pitanja iz Glasnovićeva upitnika.

Svrha tog upitnika, odnosno obrasca, tumači saborski zastupnik Glasnović, nije samo pitanje sudačke etike, nego i hrvatske nacionalne sigurnosti te korak k ispunjavanju uvjeta trećeg stupa (kadrovske) lustracije.

Glasnović predlaže da ispunjavanje upitnika bude obvezni uvjet za kandidaturu, da se ovjeri kod javnog bilježnika, te da mu se obvezno prilože dokumenti o podrijetlu imovine prije i nakon 1990. godine.

Continue Reading