Connect with us

Kultura

Postrojba za posebne namjene HVO-a ‘Ludvig Pavlović’ svečano obilježila 31. obljetnicu formiranja

Postrojba za posebne namjene ”Ludvig Pavlović” Hrvatskog vijeća obrane proslavila je 31. godišnjicu osnutka, a svečanosti održanoj u utorak u Čitluku nazočilo je više stotina bivših pripadnika ove postrojbe.

olaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i misom za poginule pripadnike obilježena je 31. godišnjica osnutka postrojbe kroz koju je tijekom Domovinskog rata prošlo oko 700 pripadnika.

 

– Za nas je ovo dan ponosa i slave, prisjećamo se svih dana, i teških i lijepih. Možete vidjeti koliko je pripadnika postrojbe ovdje, to je jedan impozantan broj, da nakon svih tih godina dođe u ovolikom broju, ponosni smo na sve što smo zajedno prošli u Domovinskom ratu – rekao je predsjednik Udruge pripadnika postrojbe HVO ”PPN Ludvig Pavlović” Davor Đugum.

Kako kaže, branitelju su jedna ranjiva populacija društva.

– Odumire nas dosta, mi smo jedna ranjiva populacija, već smo skoro na 70 ljudi, što poginulih što preminulih. Kao udruga obilazimo svako mjesto gdje je netko naš položio život i dok smo tu, to ćemo nastaviti raditi. Treba nam jedno zajedništvo, ako budemo tako radili možemo nešto postići – smatra on.

predsjednik Udruge pripadnika postrojbe HVO ”PPN Ludvig Pavlović” Davor Đugum | Foto: B. G./HMS

Dodao je kako borba za njihova prava traje stalno.

– Borba traje stalno i to je činjenica. Prošle godine sam rekao kako ljudima koji su ranjeni netko ukine sva prava, dovede ih skoro do prosjačkog štapa, ponovno se vraćaju te stvari na postupak i slično. Nadam se da će se nešto po pitanju branitelja pomjeriti s mrtve točke – izjavio je Đugum.

Ministar za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo naglasio je kako je postrojba „Ludvig Pavlović“ oličenje hrabrosti i nesebičnosti.

– Popularni „Božanovci“, kako smo ih svi zvali, su oličenje hrabrosti i nesebičnosti, gdje je god trebalo stati u obranu Hrvata, oni su se nesebično davali. To što su činili u ratu, čine i danas u miru. Oni su jedinstveni, složni, organizirani i promiču vrijednosti Domovinskog rata. Istaknuo sam njihovu vrlinu kako jednako čuvaju vrijednosti Domovinskog rata, kao i da se brinu za osobne životne probleme – smatra županijski ministar te poručuje kako su „ovakvi dani prebitni, njima se veličaju djela pojedinaca i postrojbi i to treba uzor mlađima“.

Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije | Foto: B. G./HMS

Osvrnuo se i na devet godina svog rada kao ministar branitelja.

– Kao ministar, uspio sam nadograditi njihova prava kroz novih sedam programa i 11 pravilnika, ali nisam još u cijelosti zadovoljan s njihovim ostvarenim pravima. Naše društvo je dužno tim ljudima nadoknaditi dio izgubljenog u ratu, odnosno očuvati im životno dostojanstvo. Branitelji su nas zadužili i moramo skrbiti o njima – naglasio je Soldo.

U svome uredu pripadnike postrojbe ugostio je i načelnik općine Čitluk Marin Radišić koji im je čestitao njihov dan.

– Drago mi je što je Čitluk danas domaćin za ovu postrojbu, koja je u Domovinskom ratu bila primjer, a isto je tako i primjer poslije rata. Ovo što oni rade je za pohvalu. Nama nitko ne treba pisati povijest, već mi sami to trebamo raditi. Od vrtića preko škola trebamo stalno ponavljati koja je bila uloga HVO-a u ratu, kako ove, tako i svih ostalih postrojbi. Mi danas uživamo slobodu na ovim prostorima upravo radi njih – zaključio je čitlučki načelnik.

Marin Radišić, načelnik općine Čitluk | Foto: B. G./HMS

Postrojba “Ludvig Pavlović” nastala je od Prve dragovoljačke pukovnije „Kralj Tomislav”, koju je vodio Mate Šarlija Daidža. Nakon toga postrojbu je osnovao 6. lipnja 1992. Božan Šimović, a nazvana je po Ludvigu Pavloviću.

U svim bitkama, svoje živote za slobodu je položilo 26 pripadnika ove postrojbe./HMS/

Continue Reading