Connect with us

BiH

PLENKOVIĆ: U BiH želimo jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda, nismo zadovoljni praksom od 2006.

Hrvatski premijer Andrej Plenković otvorio je sinoć Dubrovnik forum. Na skupu sudjeluju šefovi diplomacija BiH, Malte, Slovačke, Slovenije, Albanije, Grčke, Češke, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Latvije, a domaćin im je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman (HDZ).

Uz domaćina hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana, na forumu sudjeluje i budući visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, posebni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kao i drugi diplomati i predstavnici organizacija poput OECD-a i EBRD-a. Tu su i povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica i glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

Hrvatski premjer Andrej Plenković obraćajući se sudionicima Dubrovnik foruma uz ostalo je iskazao podršku proširenju EU na zemlje zapadnog Balkana.

– Zemlja smo koja doista podupire svoje susjede u europskim aspiracijama, poručio je Plenković, izrazivši želju za pronalaskom rješenja između Bugarske i Sjeverne Makedonije.

Što se BiH tiče, naglasio je važnost držanja slova Daytonskog sporazuma te da sva tri konstitutivna naroda trebaju biti jednaka, izrazivši nezadovoljstvo praksama koje su na djelu od 2006. godine.

– U BiH želimo jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda, nismo zadovoljni praksom od 2006. i nadamo se da će politički akteri preuzeti odgovornost te da će promjene izbornog zakona omogućiti jednaku zastupljenost svih, kazao je premijer Hrvatske.

Borrell: Svijet kao cjelina neće nadvladati virus do 2023.

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell se osvrnuo na pandemiju, rekavši da smo nakon nekoliko valova u proteklih godinu i pol na izlasku iz tunela, ali da pandemija i dalje divlja u ostatku svijeta, pogotovo na jugu.

– Svijet kao cjelina neće nadvladati virus do 2023. godine. Pred nama je još uvijek duga borba, rekao je Borrell, dodavši da će svijet biti drugačiji – među ostalim, digitalniji i s puno većom nejednakošću, između, ali i unutar zemalja.

Borrell je naglasio važnost cjepiva za borbu protiv pandemije.

Dodao je kako UN i druge organizacije upozoravaju da će nejednakost vezana za cjepivo dovesti do nejednakog oporavka, što znači nestabilniji svijet.

Borrell je rekao kako Rusija, Kina i drugi provode “cjepivnu diplomaciju” diljem svijeta, ali i u ovoj regiji.

– Trebamo toga biti svjesni i djelovati u skladu s time, poručio je Borrell.

Borrell je također istaknuo nekoliko trendova koji nisu potpuno novi, ali ih je pandemija ubrzala – između ostalog je rekao kako svijet postaje manje slobodan te da je demokracija napadnuta./HMS/

Continue Reading