Connect with us

Ekologija

Plenković: Proglašavamo katastrofu na potresom pogođenom području

Sjednica Vlade u ponedjeljak je započela minutom šutnje za osmero mladih koji su tragično stradali u Posušju. Premijer Andrej Plenković rekao je da Vlada proglašava katastrofu na potresom pogođenom području te da u ovoj situaciji nitko neće ostati sam.

– Ozlijeđene su 24 osobe, 18 je na bolničkom liječenju. Ozlijeđena su četiri vatrogasca, a jedan volonter je preminuo. U ime cijele Vlade izražavam sućut obiteljima preminulih. Tlo se i dalje trese, to smo vidjeli i jutros. To ne znači da moramo i dalje biti u strahu, ali moramo biti na oprezu. 16 od 18 članova Vlade je bilo na području Sisačko-moslavačke županije, a sutra će ići još dvoje.

Želim zahvaliti vojsci, Crvenom križu, vatrogascima, volonterima, svim ljudima dobre volje koji su pokazali veliko srce, zajedništvo da se pomogne svima kojima je ovaj potres iz korijena promijenio život. To je bilo jedinstvo na koje svi možemo biti ponosni. Na terenu su i statičari, brojne građevinske firme su dale doprinos.

Želim zahvaliti i brojnim državama koje su u kratkom roku dale potporu i dostavile ključne potrepštine. Od srca im u ime Vlade zahvaljujem, rekao je Plenković.

Plenković: Nitko neće ostati sam

Premijer je naglasio kako u ovoj situaciji nitko neće ostati sam.

– Zato sam osobno razgovarao s gradonačelnikom Dumbovićem, on zna da smo uz građane Petrinje, bit će još podrške, dodao je.

– Zahvaljujem i svim građanima koji su donirali novac da se pomogne građanima. Vlada je trenutno suočena s dvije krize. Odlučili smo danas ne samo proglasiti katastrofu na područjima Sisačko-moslavačke županije, dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije i već uz postojeći stožer civilne zaštite oformiti i poseban stožer na čelu s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom, kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Proglašavaju, kaže, katastrofu danas jer su temeljem načela postupnosti dobili informacije s terena u proteklih nekoliko dana i od ministra unutarnjih poslova, kroz sustav civilne zaštite o razmjerima šteta i posljedicama na funkcioniranje života. Vezano za novi stožer, Plenković je rekao da će u njega biti uključeni predstavnici svih resora, a potpredsjednici će biti Darko Horvat i Boris Milošević.

– Tako da postavimo temelje ne samo kriznoga upravljanja u danima neposredno nakon potresa nego i u razdoblju koje će podrazumijevati organiziranu obnovu oštećenih zgrada i kuća u ovim županijama. Uvjereni smo da će nova struktura pomoći i predstavnicima područne i lokalne samouprave, koordinaciji svih službi u kanaliziranju potpore koja dolazi od građana na kvalitetan način, istaknuo je premijer.

– Pokazat ćemo da imamo snage nositi se s posljedicama ove krize i otvoriti perspektivu za normalizaciju života i obnovu.

Petrinja i Glina razoreni

Ukupno 19 jedinica lokalne samouprave stradalo je u potresu, rekao je župan Ivo Žinić.

– 14.175 je prijavljenih šteta. 4194 objekta je progledano. Imamo 825 oštećenih obrta, 700 gospodarskih objekata, 11 škola, gotovo sve crkve su oštećene. Sustav, prvenstveno država, odradila je maksimalno, ali i gospodarski sektori i pojedinci. Sustav civilne zaštite i dalje funkcionira, rekao je Žinić.

– Trebat će naći model i jasne kriterije na koji će se dodjeljivati kućice. Petrinja i Glina su razorene, ne funkcionira niti jedna ustanova. Žurne službe funkcioniraju. Uz probleme kontejnera tu je i kuhanje hrane za volontere, to će trebati centralizirati. Moramo kontrolirati donacije građevinskog materijala. Trenutno imamo opasnost u Petrinji i Gline, koje se nisu srušile, sada se urušavaju. Sisačka katedrala, toranj je oštećen i trebalo bi ga skinuti dizalicom jer mu prijeti urušavanje. Stanje je pod kontrolom, ali ništa nije normalno, rekao je Žinić.

Župan Kožić izvijestio je potom o situaciji u Zagrebačkoj županiji. Rekao je kako stanje nije toliko složeno kao u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali je preko 1000 objekata oštećeno.

– Stradala su četiri grada i tri općine, stradali su stambeni i poslovni objekti, te sakralni objekti od čega će neke trebati graditi iznova. U Zaprešiću je iseljena 81 obitelj jer su stradale stambene zgrade, dio je smješten kod obitelji, a dio u obližnjem hotelu. U svemu ovome bio je velik odaziv službi, nije bila ni u jednom času upitna pomoć. Nemamo još procjenu štete, to ćemo kad dobijemo izvješća statičara. Nema obitelji koja nije smještena, rekao je Kožić.

U Karlovačkoj županiji je bolja situacija. Do sada je evidentirano 300-injak oštećenih zgrada, od čega 150 na području okolnih općina. Mali broj zgrada morat će se u cijelosti rušiti.

Žurna reakcija sustava

Potpredsjednik Tomo Medved zahvalio se svim sustavima civilne zaštite i domovinske sigurnosti te istaknuo doprinos branitelja u razorenom području. Glede najavljene odluke o proglašenju katastrofe, poručio je građanima da će sve sastavnice dati svoj doprinos kako bi njihovo stradanje bilo što prije ublaženo i kako bi se zbrinuli svi koji su ostali bez svojih domova.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zaključio je da je sustav reagirao u iznimno kratkom roku.

– Već isti dan na teren su otišli statičari i počeli s procjenom objekata. Izvršena je sektorizacija potresom pogođenog područja. Danonoćno se radi na postavljanju kontejnera i šatorskih naselja, opskrbljuje građane hranom. Angažirano je 100 pripadnika državne intervencijske postrojbe civilne zaštite. Ukupno je 800 vatrogasaca angažirano, odradili su preko 2500 intervencija, iz ruševina je spašeno preko 30 osoba. HGSS je angažirao oko 450 pripadnika. Obišli su oko 200 sela. Crveni križ je angažirao 360 pripadnika. Policija je na potresom pogođenom području evidentirala manji broj kaznenih djela, a niti jedno vezano uz razbojništvo, otimanje imovine, presretanje vozača, rekao je Božinović.

Konstatirao je da je već učinjeno puno, ali i da ima još posla. Ministar Božinović je rekao kako neće stati sve dok svi građani ne budu zbrinuti.

Na računu više od 54 milijuna kuna

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je Vlada financijski pokazala da stoji iza svojih građana te dodijelila 120 milijuna kuna kao prvi vid pomoći. Namjena tih sredstava je za zaštitu objekata od potencijalnog urušavanja, za nabavu materijala i izvođenje radova, za sanaciju infrastrukturnih oštećenja, za privremeni smještaj…

Vlada je otvorila i račun na kojem se prikupljaju donacije, a dosad je skupljeno 54, 322.140.74 kuna.

– Sredstva će biti usmjerena za obnovu tog područja, rekao je Marić.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević obišao je Glinu, Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu, općinu Dvor i okolna sela.

– Svoj doprinos ću pružiti u novoformiranom stožeru kako nitko ne bi bio zaboravljen, da svi budu sigurni da će dobiti pomoć koju zaslužuju, rekao je Milošević.

Hina/Foto: pxll

Continue Reading