Connect with us

Scena

Plenković: EU pokazuje solidarnost prema Ukrajini

U sklopu trećeg sastanka Parlamentarnog Odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine, predsjednik delegacije EP-a za odnose s Ukrajine i supredsjedatelj Odbora Andrej Plenković organizirao je u utorak javnu raspravu “30 godina nakon ÄŒernobila: Suradnja Europske unije i Ukrajine u nuklearnoj sigurnosti”.

Na javnoj raspravi održanoj u Europskom parlamentu povodom 30. godišnjice Černobilske katastrofe, Plenković se prisjetio tragedije u Černobilskoj nuklearnoj elektrani 1986., te je odao počast svim žrtvama i njihovim obiteljima.

”NaÅ¡a poruka 30 godina nakon ÄŒernobilske katastrofe je da treba nadograditi suradnju EU-a i Ukrajine u području nuklearne sigurnosti, a posebno glede bržeg uklanjanja posljedica te nuklearne tragedije na zdravlje ljudi i okoliÅ¡”, kazao je Plenković. Dodao je da po ovom osjetljivom pitanju EU treba iskazati solidarnost s Ukrajinom te nastaviti pružati snažnu potporu u jačanju kapaciteta nuklearne sigurnosti, u kojoj je Ukrajina već postigla značajan napredak prvenstveno zahvaljujući EU.

Treći sastanak Parlamentarnog odbora za pridruživanju EU-Ukrajine održao se u Europskom parlamentu u kontekstu imenovanja nove ukrajinske vlade koja daje velike nade za novi poticaj provedbi sveobuhvatnog reformskog paketa.

”Nova vlada mora se u potpunosti usmjeriti na provedbu reformi koja treba postati nepovratan proces, kako europski put zemlje ne bi postao žrtva unutarnjeg političkog nesuglasja,” poručio je supredsjedatelj Odbora Andrej Plenković.

Plenković je poručio kako će Parlamentarni odbor nastaviti pružati potporu Ukrajini u implementaciji Sporazuma o pridruživanju EU i Ukrajine kao ključnog dokumenta za reformski smjer zemlje, kao i u provedbi programa za potporu demokraciji u Ukrajini s ciljem jačanja institucionalnih kapaciteta Vrhovne Rade.

Zastupnici EP-a i Vrhovne Rade najavili su kako će u narednim mjesecima pomno pratiti napredak Ukrajine, posebno u realizaciji reforme pravosuđa, borbi protiv korupcije i decentralizacije. Izrazili su svoja očekivanja da se nizozemska vlada što skorije očituje o svojim idućim potezima nakon negativnog ishoda referenduma o Sporazuma o pridruživanju EU i Ukrajine.

Ujedno su ponovno apelirali na Rusiju da počne u potpunosti primjenjivati mirovni Sporazum iz Minska te naglasili kako je imenovanje visokog međunarodnog predstavnika ključno za pomoć u provođenju pregovaračkog procesa iz Minska i realizaciju mirne reintegracije okupiranih područja Donbasa i Krima.

 

M.M. tropolje.info

Continue Reading