Connect with us

Kultura

Pendeš u New Yorku na panel-diskusiji “Zaštita demokracije u doba umjetne inteligencije – uloga žena u politici

Izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marina Pendeš sudjelovala je u New Yorku, u okviru 68. sjednice Povjerenstva za položaj žena Ujedinjenih nacija, u panel – diskusiji na visokoj razini o temi “Zaštita demokracije u doba umjetne inteligencije – uloga žena u politici”.

Panel – diskusija u organizaciji “Žena političkih lidera” (WPL) bila je prilika da se sudionici, kroz interaktivnu komunikaciju, suoče s problemom online nasilja nad ženama u politici, kao i s mogućnostima i izazovima korištenja umjetne inteligencije.

Sudionici panela razmijenili su iskustva i informacije o zakonodavnim mjerama koje je potrebno poduzeti u cilju suzbijanja i sprečavanja online nasilja nad ženama u politici, te nastojali dati odgovor na pitanje kako donositelji odluka unutar međunarodne zajednice surađuju s ciljem sprečavanja online nasilja i osiguravanja sigurnog okruženja za žene u politici.

Tijekom rasprave bilo je riječi i o tome kako aktivno učešće žena u politici doprinosi funkcionalnijoj i inkluzivnijoj demokraciji, kao i o tome kako se žene u politici suočavaju s izazovima korištenja umjetne inteligencije i online nasilja.

Povjerenstvo za položaj žena (CSR), u okviru čijeg zasjedanja je održana panel – diskusija, predstavlja funkcionalno globalno tijelo Ekonomskog i socijalnog savjeta Ujedinjenih nacija za kreiranje politika posvećenih promoviranju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH./HMS/

Continue Reading