Connect with us

Priopćenja

Peđa Grbin je novi šef SDP-a

Danas je održan drugi krug izbora u SDP-u na kojima je nešto više od 11.500 članova između Peđe Grbina i Željka Kolara izabralo četvrtog predsjednika SDP-a, nakon što je Davor Bernardić zbog poraza na parlamentarnim izborima u srpnju napustio čelo stranke.

Kako je objavljeno na konferenciji za medije, uvjerljivu pobjedu odnio je Peđa Grbin ispred krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara.

Kolar je osvojio 2760, a Grbin 5127 glasova. U postocima to znači da je Grbin osvojio 65 posto, a Kolar 35.

Grbin: Od večeras mi smo jedan SDP

Novi predsjednik SDP-a zahvalio se svima koji su mu omogućili da postane četvrti predsjednik SDP-a.

Protukandidatima je uputio posebnu zahvalu rekavši da će im krasti ideje jer “dobre ideje u politici nemaju copyright”, a zahvalio se i prethodnicima od kojih je puno naučio.

Istaknuo je da se stranka treba mijenjati i da to počinje već večeras. “Već večeras prestaje biti bitno tko je za koga glasao. Od večeras mi smo jedan SDP kojeg zanima samo solidarnost, pravda, jednakost i sloboda, SDP koji rade za sve i u kojem rade svi, stranka koja je otvorena prema novim ljudima i prema ljudima koji su otišli. SDP koji pobjeđuje – to je stranka kojoj želim biti na čelu”, rekao je Grbin.

Kolar: SDP je potreban Hrvatskoj

“SDP je potreban Hrvatskoj”, rekao je Željko Kolar nakon što je čestitao protukandidatu. “U SDP-u ima snage, energije i volje, a vjerujem da će u novom predsjedniku biti mudrosti da okupi ljevicu za bolju Hrvatsku”, istaknuo je, prenosi N1.

Bernardić: Nastavljamo se boriti

Bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić čestitao je novom predsjedniku SDP-a rekavši da je to velika čast i odgovornost.

Istaknuo je da je ponosan što je stranka pokazala predani rad i dostojanstvo te inkluzivnost u hrvatskoj politici. Po prvi puta su sve funkcije u stranci birane po načelu jedan član – jedan glas, dodao je, navodeći to kao visoki demokratski standard.

Kazao je da njegova odluka o odlasku s mjesta šefa SDP-a nije bila teška jer je puno radio i za stranku i za Hrvatsku.

“Nastavljamo se boriti, a zadatak vođenja je na nekom drugom”, dodao je i zaželio sreću novom vodstvu.

U prvom krugu Grbin 41,23 posto, a Kolar 25,53 posto glasova

U prvom krugu, prema konačnim rezultatima izbora, Peđa Grbin dobio je 3573 glasa, odnosno 41,23 posto, dok je drugoplasirani Željko Kolar osvojio 2212 glasova, tj. 25,53 posto.

Ranko Ostojić dobio je 1511 glasova, što je 17,44 posto, Mirela Ahmetović 1286 ili 14,84 posto, a Marino Percan 50 glasova odnosno 0,58 posto.

Grbina se smatra kandidatom kritičara Bernardićevog načina vođenja stranke i ekipe kojom je bio okružen u svom mandatu, dok se Kolara apostrofira kao eksponenta Bernardiću bliske struje u stranci.

Tijekom prošlotjedne kampanje za drugi krug Grbin je poručivao kako se ne bi ni kandidirao za predsjednika da je mislio da bi Kolar bio dobar predsjednik stranke, a Kolar je izražavao uvjerenje da je zaostatak od gotovo 16 posto za Grbinom dostižan.

Obojica su obećala da će im među prvim potezima biti promjena stranačkih pravila, kako bi sve članice i članovi mogli glasati na unutarstranačkim izborima, neovisno o tome imaju li dugova za članarinu.

Naime, na ovim izborima je od oko 32.000 članova SDP-a mogla glasati tek trećina koja je imala podmirenu članarinu. U prvom krugu, od 11.585 članova s pravom glasa, na izbore ih je izašlo oko 75 posto, odnosno, 8701 članica i član SDP-a.

Premda rezultati izbora za članove Predsjedništva SDP-a nisu konačni, kandidati su za Predsjedništvo s najvećim brojem glasova, koji automatski postaju potpredsjednici SDP-a, Biljana Borzan s osvojena 5463 glasa, Sabina Glasovac koja je dobila 4688 glasova, Ranko Ostojić s 4504 i Siniša Hajdaš Dončić s 4338 glasova.

U Predsjedništvo većinom izabrani kandidati skloni Grbinu

Od 17 članova Predsjedništva većinski su izabrani kandidati skloni Grbinu, a najviše negodovanja izazvala je mogućnost da u Predsjedništvo uđe i Željko Sabo, vukovarski SDP-ovac i bivši saborski zastupnik, koji je odslužio zatvorsku kaznu zbog političke korupcije.

Kritičari Sabi ne osporavaju činjenicu da je kaznu odslužio i da je prošlo rehabilitacijsko razdoblje, međutim tu mogućnost smatraju reputacijskom štetom za SDP, koji si oduzima pravo na kritiku HDZ-a zbog korupcije.

(www.jabuka.tv)

Continue Reading