Connect with us

Sinovi povijesti

Pantovčak i Banski dvori pred prvim ozbiljnijim nesporazumom

Strpljenje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović očito je pri kraju. Ako cijela nova lista diplomata uskoro ne bude na dnevnom redu sjednice Vlade, između predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i nje mogao bi izbiti prvi ozbiljniji nesporazum, stoji u analizi koju je objavio Globus.

Od dugo najavljivane velike smjene u hrvatskoj diplomaciji za sada nema ništa. Imenovan je još za prošle Vlade i poslan na diplomatsku službu samo Veselko Grubišić u Crnu Goru, a u proceduri je dobivanje agremana za Tončija Staničića koji bi trebao biti hrvatski veleposlanik u Moskvi. Sve ostalo je na čekanju. Kako “Globus” ekskluzivno saznaje, popis koji su usuglasili šefica države Kolinda Grabar-Kitarović i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier trenutačno je u Banskim dvorima, kod premijera Andreja Plenkovića.

Kada će se prijedlozi naći na sjednici Vlade, nitko nam nije potvrdio. Više je verzija zašto se (opet) čeka, a po jednoj stvar je i tehničke prirode jer je nezgodno mijenjati veleposlanike i konzule prije isteka školske godine budući da njihova djeca pohađaju nastavu. Ali, ni ta teorija baš ne drži vodu, jer od usvajanja popisa na Vladi do traženja i dobivanja agremana i kompletne ostale procedure treba proći vrijeme, ne ide to preko noći, pa nema nikakvih zapreka da se ta točka hitno ne nađe na sjednici Vlade, što očito očekuje predsjednica.

Kolinda Grabar-Kitarović nam je potvrdila da očekuje ubrzanje tog procesa, jer ona već godinu dana traži promjene, pa i one kadrovske. “Željela bih vjerovati da je taj postupak sada već pri kraju i da ćemo se uskoro dogovoriti o kandidatima i kandidatkinjama za veleposlanike i konzule”, rekla je u intervjuu za “Jutarnji list” Grabar-Kitarović, time da izabrana konstrukcija “željela bih vjerovati” sigurno nije slučajno korištena od iskusne diplomatkinje.

Predsjednica je osobito oštra prema veleposlanikuJošku Parukojem je već davno, u ožujku prošle godine, istekao mandat u Washingtonu, a nije ga štedjela ni u zad­njem intervjuu koji je dala u povodu dvogodišnjice svog mandata. Rijetko kada se na račun jednog veleposlanika čuo takav rafal optužbi, dok nas izvori iz Banskih dvora upozoravaju da premijer i karijerni diplomat Paro imaju korektne odnose.

Saga s diplomatima vuče se više od godinu dana. Malo se zna da je bivša Vlada prvo donijela odluku da Joško Paro, Ivana Sutlić-Perić koja je bila veleposlanica u Crnoj Gori i dr. Ivo Goldstein budu opozvani 15. srpnja prošle godine. Uslijedila su i tri rješenja o kojima se složila Vlada Tihomira Oreškovića, ali je samo Grubišić prošao cijelu proceduru i sada je u Podgorici. Nansi Ivanišević, koja je trebala postati veleposlanica u Parizu, dobila je od Francuza agreman, ali se u međuvremenu nije ništa dogodilo, tamo je i dalje dr. Ivo Goldstein i čeka da ga netko zamijeni. Kako saznaje Globus, na novom popisu koji je u Plenkovićevoj ladici nema imena Nansi Ivanišević.

A treći iz te prve runde imenovanja koju su dogovorili Kolinda Grabar-Kitarović i bivši šef diplomacije Miro Kovač imao je najčudniju sudbinu. Riječ je o uglednom povjesničaru Ivi Bancu, koji je bio zajednički izbor Tomislava KaramarkaiKolinde Grabar-Kitarović.I on je prošao u Vladi, ali agreman za njega Amerikanci nikada nisu poslali. Odšutjeli su, što znači da se nisu složili. Po nekima razlog je to što Banac ima dva državljanstva, američko i hrvatsko, a oni dobro upućeni kažu da je najvažnije bilo što su Amerikanci pozorno pratili što se događa u Hrvatskoj i procijenili da će ubrzo doći do kraha Oreškovićeve Vlade, pa bi bilo nezgodno prihvatiti veleposlanika čija je Vlada osuđena na propast i ubrzo pala.

Popis koji je sada kod Plenkovića bitno se razlikuje od onog koji su dogovarali Miro Kovači predsjednica. A u vrijeme kada je počela s radom Oreškovićeva Vlada spominjao se kao mogući kandidat za veleposlanika u Washingtonu i predsjedničin šef ureda Domagoj Juričić, ali od toga nije bilo ništa. U međuvremenu je otišao i s Pantovčaka, a dogovoreni ‘paket’ imao je krajnje nevjerojatnu sudbinu.

Lista s kojom se složila i Kolinda Grabar-Kitarović, a na kojoj je Miro Kovač predložio desetak imena za nove veleposlanike i konzule, u svibnju je upućena u Banske dvore. Na sjednici Vlade na dnevnom redu se našla točka imenovanja novih veleposlanika i konzula u prvom tjednu u lipnju, ali je misteriozno, u posljednji trenutak, nestala. Zašto i kako, nije razjašnjeno ni do današnjeg dana, a upućeni tvrde da je osobno tadašnji premijer Tihomir Orešković inzistirao da se ta točka skine s dnevnog reda. Naime, bilo mu je jasno da njegova Vlada odlazi u propast i očito nije želio preuzeti na sebe odgovornost za imenovanje novih veleposlanika.

Tada je predsjednica bila krajnje nezadovoljna, ali je oštricu okrenula prema Miri Kovaču. Zamjerila mu je sporost, pale su i oštre riječi, a Kovač je tvrdio da je samo poštovao proceduru. Što je bilo i točno. Naime, postupak imenovanja veleposlanika i konzula ide po točno utvrđenoj proceduri koja zahtjeva vremena i nema preskakanja stepenica. Prvo se usmeno dogovore šef diplomacije i predsjednica i zatim popis ide u Vladu. Što će kasnije biti s time resorni ministar više ne može predvidjeti, kao što se to, uostalom, dogodilo i s Kovačevim popisom. Poslije će Kovač i Grabar-Kitarović u nekoliko navrata i javno polemizirati, neki su spominjali da je to bilo potencirano i navodnim nesporazumima koji su se vukli još iz predsjedničke utrke, kada je Kovač bio direktor kampanje za Kolindu Grabar-Kitarović. U međuvremenu su nesporazumi izglađeni i danas više nema oštrica s Pantovčaka usmjerenih prema predsjedniku saborskog Odbora za vanjsku politiku. Dapače, dojam je da su odnosi između Kolinde Grabar-Kitarović i Kovača dobri.

Kad je Plenković izabran, činilo se da će imenovanje novih veleposlanika ići brzo. Ali nije se to dogodilo. Stier je bio u kontaktu s predsjednicom, navodno je postignut dogovor koji je zadovoljio dva brda, a iz krugova Grabar-Kitarović moglo se čuti da nije imala neke posebne zahtjeve i prijedloge, samo da procedura što brže krene. Tjedni prolaze, a popis ne dolazi na sjednicu Vlade. Kao da se teže rađa i od onog HDZ-ova čarobiranja s kandidatom za zagrebačkog gradonačelnika, jer bi i Vatikan brže izabrao papu nego Plenković svog favorita.

U međuvremenu je Kolinda Grabar-Kitarović otišla u posjet Americi, a tamo je nije dočekao veleposlanik Paro. On je u to vrijeme bio privatnim poslom izvan Amerike, a još nije posve jasno je li dobio odobrenje od Zrinjevca na način kako se to u takvim situacijama radi. Predsjednica je odradila svoj posao u Americi, a sada poručuje Paru da ga ne bi uključila ni da je bio tamo. “To je moje pravo da biram s kim ću surađivati”, kaže, očigledno krajnje ljuta na veleposlanika za kojeg je tražila da bude što hitnije zamijenjen.

Sve ono što se ljetos događalo oko hrvatskog veleposlanika u Americi ostalo je nepoznato hrvatskoj javnosti. Paro je bio povučen iz Washingtona, šetao se zagrebačkim ulicama dok je čekao poziv s Pantovčaka i Zrinjevca da mu se objasni njegova pozicija. A onda je naglo vraćen u Washington, jer je procijenjeno da bi bilo krajnje nezgodno da Hrvatska nema svog veleposlanika dok Amerika bira novog predsjednika. Paro je u Zagreb slao diplomatske bilješke u kojima je najavljivao pobjedu Hillary Clinton, a oni koji su ih čitali kažu da su bile gotovo “navijački” napisane. Neki su se prisjetili i njegovih poruka i procjena kada se vodila bitka za Pantovčak a Paro pokazivao otvorenu simpatiju za svog bivšeg šefa Ivu Josipovića.

Da se Grabar-Kitarović i Paro ne simpatiziraju, bilo je jasno i nakon tih predsjedničkih izbora. Iako je krajnje iskusni diplomat, za kojeg neki tvrde da je nagovorioIvicu Račanada postigne onaj nesretni sporazum sJanezom Drnovšekom, i s puno utakmica u nogama, Paru ipak na Pantovčaku, a ne samo tamo, percipiraju kao krajnje sklonog ljevici. A prije nekoliko dana u intervjuu Jutarnjem listu Kolinda Grabar-Kitarović otišla je korak dalje i oštro kritizirala ne samo veleposlanika nego i “neke djelatnike” veleposlanstva u Washingtonu. “A kada se analiziraju njegovi rezultati tijekom pet godina u Washingtonu moram reći da nisam zadovoljna, kao niti činjenicom da su se sam veleposlanik i neki djelatnici veleposlanstva kompromitirali političkim izjavama koje su potpuno neprimjerene. Time što je taj veleposlanik i dalje tamo šaljemo lošu poruku SAD-u”.

U tome ima i istine. Mnogi diplomati u Zagrebu, među kojima i neki visoko rangirani, tvrde da Amerikanci nisu sretni zbog hrvatskog oklijevanja u izboru novog veleposlanika. “Pa kakvu to poruku šaljete svojim saveznicima u Washingtonu kada se više od godinu dana ne možete dogovoriti tko će vas tamo predstavljati?”

Kad se uzme u obzir što je sve sada predsjednica rekla, ali i ono kada je govorila da ima veleposlanika koji ne rade u interesu Hrvatske, očito je Kolindi Granar-Kitarović strpljenje pri kraju. Plenković će morati što prije reagirati ako želi izbjeći novi spor na relaciji Pantovčaka i Banskih dvora oko promjena u hrvatskoj diplomaciji.

Kolinda Grabar-Kitarović je uz kadrovske promjene najavila i novi smjer hrvatske diplomacije o kojem do sada nije govorio ni Stier, ni Plenković. Od novih hrvatskih diplomata, bar kako poručuje predsjednica, očekuje se da budu ljudi nove generacije, kojima protokol neće biti na prvom mjestu. Grabar-Kitarović u svojoj viziji novih veleposlanika ima ljude koji će ‘sprintati’, dok se za veleposlanike stare generacije to teško može reći. Uz časne iznimke, da se sjetimo samoDavorina Rudolfa, jednog iz te stare garde koji je taj posao znao sjajno raditi.

Ima li takvih kadrova na Zrinjevcu drugo je pitanje, kao i ono hoće li nova tura diplomata biti prije svega po viziji predsjednice ili samo po volji vladajućeg HDZ-a. Kada smo predsjednicu upitali ima li već kandidata za veleposlanika u Washingtonu znakovito je dodala “ili veleposlanicu”.

Da se sada ne licitira imenima, očito, izbor je učinjen, pa bi smjena Joška Para, ali i cijela nova lista trebali pod hitno iz Plenkovićeve ladice doći na dnevni red sjednice Vlade. Ne dogodi li se to Pantovčak i Banski dvori ili da budemo posve precizni, Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović, mogli bi upasti u prvi ozbiljniji nesporazum.

 

M.M.

Continue Reading