Connect with us

Kultura

Otkriveni motivi zašto bi Krstičeviću mogao biti zabranjen ulazak u Srbiju

Sjednica srpske vlade počinje u 13 sati, a tada bismo trebali imati konačnu potvrdu kome će od hrvatskih ministara Srbija zabraniti ulaz u tu zemlju.

No srpski mediji, čini se, uspjeli su doći do imena ministra kojeg će Srbija proglasiti nepoželjnim. Nakon što su se u većini ozbiljnih medija u Srbiji spominjala dva imena, ona ministra braniteljaTome Medveda i ministra obrane Damira Krstičevića, izbor srpske vlade pao je, čini se, ipak na Krstičevića.

Ako se to potvrdi, bila bi riječ o uistinu recipročnoj mjeri Srbije, kako su u više navrata i najavljivali srpski čelnici. Krstičević je, naime, ministar obrane, baš kao i Vulin kojeg je nepoželjnim proglasila Hrvatska.

Oni su uveli mjeru zabrane našem ministru obrane, mi ćemo njihovom. Reciprocitet do kraja. Krstičević je prije posjete predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj izjavio da se Vučić najprije mora ispričati zbog “velikosrpske agresije”, pa da onda dođe u posjetu. Konačno, on je jedan od dva ministra u Vladi Hrvatske koji je bio na komemoraciji osuđenom ratnom zločincu Praljku“, navodi razloge za ovakvu odluku izvor Blica iz vrha vlasti.

Ako Srbija danas zabrani ulaz u tom zemlju hrvatskom ministru, nagađa se da bi Hrvatska mogla odgovoriti povlačenjem hrvatskog veleposlanika u Srbiji. Da će hrvatske vlasti u svakom slučaju odgovoriti na protumjere Srbije, potvrdio je danas indirektno ministar branitelja Medved koji se, ponovimo, također spominjao kao osoba koju bi Srbija mogla proglasiti nepoželjnom.

“Uvjeren sam da će hrvatska tijela pronaći odgovarajući odgovor. Tu se radi o ozbiljnom političkom incidentu na način da se potpuno krivo sagledava i percipira stanje. Umjesto da se pozabave svojim dužnosnicima i da zaustave takav pristup prema Republici Hrvatskoj, neka se suoče s prošlošću, neka svoj narod suoče s prošlošću i sa svim onim što su činili 90-ih godina u Republici Hrvatskoj”, rekao je Medved.

Blic navodi da je među imenima koje je Srbija razmatrala za zabranu ulaska u tu zemlju, osim Krstičevićevog i Medvedovog bilo i ono ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić koja je prva reagirala na Vulinovu izjavu. No srpske su se vlasti definitivno, doznaju, odlučile za Krstičevića.

Premijerka Srbije Ana Brnabić jučer je najavila da će vlada te zemlje na današnjoj sjednici definitivno usvojiti protumjere prema Hrvatskoj. “Imam prijedlog, jutros sam radila na tome”, rekla je Brnabić. Na pitanje kakve će te mjere biti, Brnabić je rekla: “Vidjet ćete sutra.”

M.Marković /foto:privatni arhiv

Continue Reading