Connect with us

Kultura

Otkriće godine u Rami: Arheolozi pronaÅ¡li antičku cisternu za vodu, krstionicu…

Na lokalitetu Gradac na Uzdolu danas će biti prezentirani rezultati arheoloških istraživanja, koja je zadnjih dvadesetak dana provodila mr. sc. Snježana Vasilj.Otkriće godine u Rami: Arheolozi pronašli antičku cisternu za vodu, krstionicu...

U Rami se uvelike već govori da će nalazi iz Uzdola biti i arheološko otkriće godine u BiH, ako ne i šire. Oduvijek je narod znao da je ovo mjesto posebno, posebno jer su i fizički bili vidljivi dijelovi prostorija i drugi tragovi prošlosti, no nije istraživano, pa se nije znalo do kuda sežu. No sada stvari postaju mnogo jasnije, piše Dnevni list.

Profesoricu Vasilj jučer nismo uspjeli kontaktirati, a ona će danas u 11 sati na lokaciji istraživanja detaljnije govoriti o pronađenom. Iz Općine Rama, koja je istraživanja naložila uputili su pozivnicu zainteresiranima za sutrašnju prezentaciju profesorice Vasilj. U svome pozivu i oni su potvrdili da se je prema dosadašnjim izvršenim radovima vidljivo da se radi o veoma vrijednom lokalitetu sa izvrsnim nalazima od brončanog doba do kasne antike.

Saznajemo da je na lokalitetu Gradac pronađena antička cisterna za vodu koja je imala izgled i veličine kao ranije pronađena cisterna za vodu u Vrsaru (RH), što pokazuje da je područje Rame nekada bilo od velikog značaja za Rim, vjerojatno zbog poznatih putova koji su tud prolazili.

Također, jedan od temeljnih kamenova za stupove cisterne zapravo kamen s uklesanim likom ilirskog boga Silvana, boga šume, polja, stoke i sl. Jako dobro je očuvan, navodno ljepši od svih koji su do sada pronađeni u BiH i Hrvatskoj, gdje ih ima nekoliko. Uz to, pronađena je i krstionica u obliku velike zdjele, ostatci keramike iz razdoblja 2000 god prije Krista, što dokazuje kontinuitet življenja u ovim krajevima.

Arheološka istraživanja odobrio je Zavod za zaštitu kulturno povijesnog naslijeđa HNŽ, a organizator i financijer istraživanja je općina Prozor – Rama. Istraživanja su provedena u razdoblju 8.5.-31.5.2017, a stručni voditelj istraživanja mr.sc. Snježana Vasilj. Izvjesno je da će na jesen uslijediti i novi ciklus istraživanja, koja će imati veliki značaj za cijelu općinu, saznajemo od bolje upućenih.

Dnevni list

 

Continue Reading