Connect with us

Scena

Oslobođen oteti franjevac iz Sirije

Franjevac Dhiya Azziz, župnik u Yacoubiehu u Siriji, koji je bio otet 23. prosinca prošle godine, oslobođen je i u dobrom je stanju.

U razgovoru za Radio Vatikan, o. Pierbattista Pizzaballa, kustos Svete zemlje, izrazio je zbogtoga radost franjevačke zajednice. Stanje u Siriji je još uvijek vrlo teško i dramatično, ali smo vrlo zadovoljni što je o. Dhiya napokon oslobođen – kazao je Kustos. Dodao je kako se nada da je to dobar znak za druga oslobođenja. Važno je da su kanali komunikacije još uvijek otvoreni.

Fra Dhiya Azziz rođen je u Mosulu, u Iraku 1974. godine. Nakon studija medicine, prigrlio je posvećeni život i stupio u franjevački novicijat u Ain Karemu. Nakon prvih zavjeta i višegodišnjeg boravka u Egiptu, 2010. godine se vraća u Siriju, gdje je pomagao zajednici u Yacoubiehu u vrlo opasnim okolnostima pod vlašću boraca Jabhat al-Nusre, ogranka al-Kaide u Siriji.

U srpnju proÅ¡le godine bio je prvi put otet, no nakon nekoliko dana je osloboÄ‘en. Od početka sukoba u Siriji, džihadistički borci su počeli otimati istaknute osobe u mjesnim kršćanskim zajednicama. MeÄ‘u njima su bila dva pravoslavna biskupa Boulos Yazigi i Mar Gregorios Youhanna Ibrahim, zatim o. Paolo Dall’Oglio te svećenik Jacques Mourad, koji je pet mjeseci proveo u rukama samozvane Islamske države prije nego Å¡to je uspio pobjeći.

 

M.M. tropolje.info

Continue Reading