Connect with us

Kultura

ORBAN: Ako Turska pusti migrante, upotrijebit ćemo silu

Mađarska će morati “primijeniti silu” na svojoj južnoj granici sa Srbijom da bi zaštitila granicu Europske unije ukoliko Turska ostvari prijetnju da će otvoriti vrata za izbjeglice ka Europi, poručio je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban.

On je rekao da trenutno oko 90.000 ljudi pokušava ući u EU preko “balkanske rute”, dodajući da će se njihov broj ubrzo povećati na 100.000, prenosi Tanjug.

“Ako Turska pusti dodatnih stotine tisuća migranata, morat ćemo upotrijebiti silu da zaštitimo mađarsku granicu i srbijansko-mađarsku granicu”, kazao je Orban.

On je upozorio da bi trenutna situacija u Siriji mogla uskoro imati posljedice i po Mađarsku, čije su granice ujedno i granice EU-a.

Erdogan: Ne zovite ovo invazijom

“Hej, Europska unijo, urazumite se. Ponavljam: ne zovite ovo invazijom; ona to nije. Ako nastavite, otvorit ćemo granice i poslat ćemo vam 3,6 milijuna izbjeglica”, poručio je ranije turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Na tu njegovu prijetnju odgovorio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji je na Twitteru napisao da je ona “potpuno neumjesna”, dodavši da izbjeglice ne smiju “postati oružje”.

“Turska mora razumjeti da je naša glavna briga da bi njihove akcije mogle voditi ka novoj humanitarnoj katastrofi. I nikad nećemo prihvatiti da izbjeglice postanu oružje i budu iskorištene radi ucjene. Prijetnje predsjednika Erdogana potpuno su neumjesne”, naveo je Tusk

Continue Reading