Connect with us

Magazin

Održani jubilarni 10. dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine 27.11.2017. KULTURNA BAŠTINA

U nedjelju 26. studenoga u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Srimi, u Vodicama, misom koju je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić u suslavlju don Donalda Matkovića, župnika iz Pečina BIH i vojnog kapelana za BiH te župnika Srime don Ante Pavlovića svečano su završeni jubilarni 10. dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine – Šibensko-kninske županije pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Misno slavlje je uzveličao KUD Stari Hrast iz Novog Travnika.

Desetu jubilarni dani Zajednice Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije pod nazivom „Dane kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine“ održani su 25. i 26. studenoga 2017. godine, u Vodicama, a započeli su u subotu 25. studenoga sajmom tradicije i domaćih specijaliteta iz kraja odakle dolaze bosanski Hrvati doseljeni na šibensko-kninsko područje, te svečanom večerom uz nastup glazbenik Duška Kuliša, HKUD Stari Hrast iz Novog Travnika (Bosna i Hercegovina), dramske sekcije HKD Napredak iz Knina te specijalne gošće Ruže Janjiš pobjednice Voica.

Nakon hrvatske himne i minute šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, prvog predsjednika Hrvatske dr. Franju Tuđmana i prvog predsjednika Zajednice Hrvata BiH, uz molitvu, koju je predvodio župnik Vodica don Franjo Glasnović, u zajedništvu s šibenskim generalnim vikarom don Marinkom Mlakićem, don Antom Omazićem, don Antom Pavlovićem i don Donaldom Markovićem, u prepunoj dvorani hotela Olympija, Desetu jubilarnu smotru, pod pokroviteljstvom predsjednice RH, otvorio je predsjednik Zajednice Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko–kninske županije Goran Babić koji je kazao:- Zahvaljujući činjenici da na području Šibensko-kninske županije živi veliki broj građana podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, zaživjela je zajednica Hrvata Bosne i Hercegovine, Šibensko-kninske županije. Prvotni zadatak zajednice je unapređenje kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja članova, a sve sa ciljem unapređenja društva, povezivanjem našega zajedništva, kao i očuvanje vrijednosti na kojima je naš narod opstao. Od 2008. godine, otkako je Zajednica zaživjela, članstvo je raslo, te su u radi boljeg rada osnovane četiri podružnice Knin, Šibenik, Rogoznica i Vodice sa oko 600 članova. Zajednica je ostvarila veliki broj projekata na društvenom, kulturnom, humanitarnom i sportskom planu tako da se u nju zna najbolje po njezinim djelima. Ove godine, kao i proteklih devet, zajednica radi na obogaćivanju kulturnog života Županije i povezivanja Hrvata, kroz Dane kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine.

Drugoga dana, u nedjelju 26. studenoga, slavila se sveta misa na Srimi u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca s početkom u 10 sati koju je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, koji je u svojoj propovijedi posebno naglasak stavio na zajedništvo, na važnost zajedništva hrvatskog naroda, izrazivši želju da ova Zajednica ustraje u radu i da svi ostanu u zajedništvu sa jedinim Kristom Kraljem, čiju svetkovinu danas upravo slavimo. Misno slavlje je uzveličao HKUD Stari hrast iz Novog Travnika iz Bosne i Hercegovine.

Na svečanom otvaranju su nazočili i saborski zastupnici: Branka Juričev-Martinčev i Hrvoje Zekanovič, šibensko-kninski župan Goran Pauk kao izaslanik premijera Andrea Plenkovića, državna tajnica Josipa Rimac, Ivan Vukić državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, Stjepan Dujo kandidat hrvatske stranke za načelnika Općine Novi Travnik i savjetnik Lidije Bradara predsjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Fabe Stanić predsjednik Općinskog vijeća Novog Travnika, Nediljko Dujić predsjednik županijskog HDZ-a,gradonačelnica Vodica Nelka Tomić sa suradnicima, gradonačelnik Knina Marko Jelić sa suradnicima, načelnik općine Tribunj Marko Grubelić, Slaven Ivić dopredsjednik Zajednice Hrvata BiH i predsjednik podružnice u Kninu i mnogi drugi.

Pozdravnu riječ uputio je i župan Goran Pauk, koji je kazao, kako mu je veliko zadovoljstvo i ove godine biti nazočan na Danima kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije, a zadovoljstvo je još veće što sam i izaslanik premijera Andrea Plenkovića. Naša Vlada uvijek vodi računa o Hrvatima iz Bosne i Hercegovine i o vama koji ste doseljeni i živite u Hrvatskoj. Cijeneći ovaj kraj, vi čuvate svoje običaje, kulturu, povijest kraja iz kojeg ste došli te ih prenosite na mlađa pokoljenja i to je bit ovakvih druženja. To je razlog zašto ova Zajednica živi već deset godina i ima podružnice diljem Županije. Zbog toga ima i uvijek će imati potporu Šibensko kninske županije – poručio je župan Goran Pauk, ujedno i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, a u pozdravnom govoru vodička gradonačelnica Nelka Tomić je istaknula „Iznimna mi je čast što se ovaj tradicionalni susret Zajednice Hrvata BiH Šibensko kninske županije i ove godine održava u Vodicama. Drago mi je što Vas vidim u ovako velikom broju što pokazuje vašu snagu, želju i napore da ne zaboravite vašu tradiciju, kulturu i običaje. Grad Vodice oduvijek je cijenio kulturnu tradiciju svojih sugrađana iz BiH i tako će biti ubuduće.“

 

Dragica Zeljko Selak

Continue Reading