Connect with us

Sinovi povijesti

Očekujem da neće biti precrtan ni jedan Hrvat u BiH i da će se konačno ispraviti nepravda oko jednakopravnosti

– Kao što sam ranije izjavljivao, očekujem da neće biti precrtan ni jedan Hrvat u BiH i nadam se kako će konačno biti ispravljena nepravda kada je u pitanju jednakopravnost Hrvata u BiH – kazao je kardinal Vinko Puljić nakon prvog dana zasjedanja biskupskih konferencija BiH i Republike Hrvatske koje su se okupile u Sarajevu, piše Večrnjili list BiH.

Kardinal je tako komentirao očekivanja od svih donošenja rješenja za Hrvate u BiH.

O temama zasjedanja

Dvojica predsjednika biskupskih konferencija mons. Želimir Puljić i kardinal Vinko Puljić ukratko su iznijela teme o kojima se razgovara i o kojima će se razgovarati tijekom dvodnevnoga zasjedanja. Prema njihovim riječima, u radnom dijelu zasjedanja biskupi su razgovarali o zajedničkim temama, a to su “Hrvatska inozemna pastva”, “Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu”, “Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH i nedjelja solidarnosti”, “Komisija HBK i BK BiH za hrvatski martirologij i Ured za prikupljanje svjedočanstava”, “Misijska djelatnost Crkve u Hrvata”, a bilo je riječi i o liturgijskim pitanjima te o dokumentu za odgoj i izobrazbu budućih svećenika. Kada su u pitanju Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij i Ured za prikupljanje svjedočanstava, a riječ je o mučenicima koji su ubijeni tijekom Drugog svjetskog rata, kardinal Vinko Puljić kazao je kako je većina svjedoka umrla i da se teško dolazi do podataka. – Nas zanima i to istražujemo – jesu li mučenici ubijeni zbog mržnje prema vjeri – kazao je Puljić. Obojica predsjednika biskupskih konferencija osvrnula su se i na problem sve većeg iseljavanja stanovništva iz obiju država. – To je stvar koja doista muči obje države, a usudio bih se reći kako je to problem svih postkomunističkih država. Informacija koja je došla iz Bruxellesa da su se nakon pada Berlinskoga zida u zapadnu Europu doselila 23 milijuna stanovnika iz istočne Europe zorno pokazuje taj problem – kazao je biskup Želimir Puljić te dodao kako ekonomski razlozi nisu jednini zbog kojih se pojedinci, pa i cijele obitelji, iseljavaju s prostora BiH i RH.

Jednaka građanska prava

Kardinal Vinko Puljić se pak osvrnuo i na statističke podatke nakon posvećenja kuća u BiH, prema kojima je broj katolika Hrvata manji za više od 11 tisuća u BiH u odnosu na godinu prije. – Zbog nestabilne politike proživljavamo trajnu napetost i nesigurnost na svim razinama života, što brojne obeshrabruje te mnogi žele pobjeći iz takvog ozračja jer su se umorili slušati tu klimu nerješavanja pitanja. Budući da nedostaje život jednakih ljudskih i građanskih prava, kao i poštivanje ljudskog dostojanstva, uvlači se nepovjerenje u ljude i nepovjerenje jednih prema drugima. Smatram kako je krivnja i u političarima, kako domaćim tako i onim iz međunarodne zajednice, koji utječu na klimu iseljavanja. Domaći malo čine da to pokušaju smanjiti, dok međunarodna zajednica lagano isisava zdravu radnu snagu iz BiH – kazao je kardinal Puljić. U vezi s neutemeljenim javnim prozivanjem biskupa Komarice od predsjednika RS-a Milorada Dodika, kardinal Puljić je kazao: – Činjenica da katolicima nije omogućen povratak mora boljeti njihova pastira Franju koji godinama neumorno diže glas govoreći gluhim ušima većine entitetskih, državnih i međunarodnih moćnika. Pojedini s vremena na vrijeme prijete i ušutkavaju ga, neke to ne zanima, a veliki je broj onih koji ga saslušaju, ali ništa konkretno ne poduzmu./HMS/

Continue Reading