Connect with us

Scena

Obilježena 25. obljetnica obrane Splita

U Splitu je 15. studenoga, obilježena 25. obljetnica obrane grada Splita i razbijanje pomorske blokade na Jadranu. Splićani se sjećaju s posebnim pijetetom toga dana 1991. Kada je razarač „Split“ „Jugoslavenske ratne mornarice“ granatirao grad.

Tom prigodom danas je otkriveno spomen obilježje poginulim, nestalim, umrlim hrvatskim braniteljima i civilima poginulim u Domovinsko obrambenom ratu pod nazivom Spomen i želja na gradskoj plaži Kašjuni, a otkrili su ga Davor Šolić i djeca umrlih pripadnika postrojbe Antonija Krišto, Duje i Ante Baras i Ivan Tičinović, a blagoslovio ga je fra Žarko Relota, gvardijan i župnik u crkvi sv. Frane.

Svečanom otkrivanju nazočili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović, i ostali ministri Vlade RH, te župan Zlatko Ževrnja i gradonačelnik Ivo Badasar uz druge brojne predstavnike gradskih i županijski vlasti, te ostali visoki i civilni uzvanici.

Svečanosti je započela postrojavanjem pripadnika 1. Obalne topničke bitnice „Kašjuni“ koji su na tom mjestu prije 25 godina sudjelovali u obrani grada, uz zapovijed Branka Prkića i otpozdrav zapovjednika Milivoja Butigana, Pozdrav Domovini. Hrvatski stijeg koji je držao Igor Nosil, podignuli su Drago Lijić, a pridržavali su ga Emil Jurenić i Darko Mužinić. Himnu RH otpjevala je klapa HRM „Sv. Juraj“. Nakon minute šutnje, zapovjednik 1. OTB Kašjuni Milivoj Butigan je pozdravio sve nazočne uz poseban pozdrav državnim izaslanicima, zahvalivši se svima što su uveličali svečano obilježavanje 25. obljetnice sjećanja na dan 15. studenoga 1991. Kada je s ovih položaja u vatrenom okršaju s brodova Jugomornarice, uz podršku bitnica s otoka Šolte i Brača nanesen težak udarac agresoru, te isti bio primoran napustiti splitski akvatorij i srednji Jadran. Tog dana prestala je mogućnost napada s mora na grad Split, a ujedno je i prekinuta pomorska blokada kopna te srednje-dalmatinskih otoka ZAUVIJEK.

Potom je Zoran Čulić, predsjednik Udruge branitelja 1. OTB Kašjuni HRM Split, kazao: „ Prošlo je već 25 godina, a sjećanja su još živa kao da se sve događalo jučer, tog jutra ispred nas se nalazila ogromna, prijeteća opasnost razarač Split, a iza nas se nalazio naš grad, ulice, našeg djetinjstva, mladost, domovi naši najmiliji koji su u skloništima sa strepnjom osluškivali grmljavinu topova. Imali smo samo jedan top, ali dovoljno zajedničke hrabrosti, snage i dišpeta da se upustimo u taj teški obračun. Pomoću topnika sa Brača i Šolte okončali smo bitku za svoj grad i preživjeli. To nas je zauvijek vezalo za ovo mjesto na kojemu sada stojimo. U čast i sjećanje na ulogu 1. Obalno topničke bitnice Kašjuni u deblokadi i obrani grada Splita kao i svih postrojbi koje su 15. studenoga sudjelovale u borani grada Splita odlučili smo podići spomen obilježje. Nazvali smo ga Spomen i Želja. Spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje kao i poginule civile u Domovinsko obrambenom ratu. A Želja da naša djeca, unuci kao i svi građani nikada ne zaborave te teške, ali časne dane hrvatske povijesti. Potom su govorili gradonačelnik Ivo Baldasar, Zlatko Ževrnja, Mirko Šundov, Damir Krstičević, i premijer Andrej Plenković.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar zahvalio je pripadnicima 1. OTB u svoje ime i ime građana Splita jer „da nije bilo vas mi danas ne bismo stajali ovdje“. Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja čestitao je 25. obljetnicu deblokade kojom je omogućeno da se „naša domovina može dalje braniti i obraniti.“

Načelnik GS OSRH-a general zbora Mirko Šundov istaknuo je vrijednost spomena na važne događaje iz Domovinskog rata.“Ovaj spomen na slavne dane naše prošlosti vrijedna je poruka za buduće naraštaje da ga, s jednakim žarom i ljubavlju s kojom je 1. topnička bitnica Kašjuni obranila Split, i oni nastave razvijati i čuvati, s nadom i vjerom u bolje sutra“, poručio je general Šundov.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević u svom je govoru izrazio ponos što je prije 25 godina zajedničkim snagama obranjen Split. „Ponosni smo što smo prije 25 godina obranili naš Split i što smo svojim djelovanjem deblokirali pomorske putove. Ponosni smo što je ova pobjeda pripadnika HRM-a nad agresorima učvrstila vjeru u naše sposobnosti, u odlučnost našeg čovjeka da svojim znanjem i svojim domoljubljem ostvari potpunu pobjedu“, kazao je ministar Obrane i zahvalio pripadnicima Obalne topničke bitnice Kašjuni kao i „svima koji su svojim primjerom pokazali kako se bori, voli i kako se žrtvuje za voljenu Domovinu.“

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je kazao kako četvrt stoljeća nakon obrane Splita i deblokade danas „stojimo ovdje u slobodnoj, demokratskoj i razvijenoj Hrvatskoj“. „To je jedino bilo moguće zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja, zahvaljujući ljudima poput vas koji su obranili Hrvatsku, od Vukovara do Konavala, Splita, Like, Karlovca, Zapadne Slavonije i svih dijelova Hrvatske“.

A svečanost je započeo, već u rano jutro, paljenjem svijeća u sobi u Zapovjedništvu HRM-a za sve poginule pripadnike HRM-a te za sve poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu. Potom, na gradskom groblju Lovrinac položeni su vijenci i u more ispred gradske luke Split. U crkvi Svetog Franje na Obali slavila se sveta misa koju je predvodio fra Žarko Relota, a orkestar HRM-a održao je koncert na splitskoj Rivi. Građani su tijekom podnevnih sati imali prigodu razgledati brodove HRM na zapadnoj obali Splita. U vili Dalmaciji otvorena je izložba ratnih fotografija i projekcija ratnih snimaka. U 18 sati u Domu HV-a u Lori održana je i svečana akademija uz prigodne govore i glazbeni program.

Time se svečano obilježio ovaj posebni dan, kada su, prije točno dvadeset i pet godina, hrvatski branitelji pod vodstvom tadašnjega zapovjednika HRM Svete Letice u odlučujućem protuudaru razbili pomorsku blokadu splitskog akvatorija.

I na kraju predsjednik Udruge 1. OTB Kašjuni HRM-Split je poručio, neka ovo spomen obilježje zauvijek sačuva najveću želju svih nas, građana Splita cijele nam Hrvatske domovine za mirom i slobodom koji nije bilo lako steći, i neka se neprestano prenosi našim naraštajima kroz udžbenike i javne medije da se nikada ne zaboravi, kako bismo s ponosom živjeli i gradili našu hrvatsku budućnost.

D. Zeljko

Continue Reading