Connect with us

Sinovi povijesti

Obilježena 20. obljetnica kapelice sv. Ivana Krstitelja u vojarni Stanislava Baje Kraljevića u Mostaru

U vojarni “Stanislava Baje Kraljevića” u Mostaru, obilježena je 20. obljetnica podizanja spomen kapelice sv. Ivana Krstitelja. Ta je kapelica podignuta 1997.godine u znak trajnog sjećanja na sve poginule pripadnike 2.gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane.

Svečanosti su nazočili veterani brigade, a kratki osvrt o kapelici izrekao je ratni zapovjednik brigade generala zbora Stanka Sopte. Služena je i sv. misa koju je predvodio vojni kapelan don Ivan Turudić.

Spomen kapela sv. Ivana Krstitelja

Kapelica sv.Ivana Krstitelja je podignuta 1997.godine u znak trajnog sjećanja na sve poginule pripadnike 2.gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane. Kapelu su podigli pripadnici brigade za zapovijedanja ratnog zapovjednika brigade generala zbora Stanka Sopte.

Kapelu je projektirao talijanski arhitekt Michele Bergamasco. Otkrivena je i posvećena na sam blagdan sv. Ivana Krstitelja 1997. godine.

Unutar kapele ukupno je postavljeno 170 mramornih ploča  (30 x 60 cm) sa slikom upečenom na glini i imenima poginulih pripadnika.

U središnjem prostoru dominira oltarni prostor – žrtvenik  u čijim plohama su isklesani reljefi: razapinjanje na križu kojem su grede troplet (južna strana), ruka i krunica (desna strana), ruka i puška (lijeva strana), a na sjevernoj plohi je potpis umjetnika akademskog slikara Anđelka Mikulića s prigodnim tekstom iznad kojeg lebdi golub Duha Svetoga ili Mira.

U prostoru iza žrtvenika nalazi se Mozaik urađen od murana i raznobojnog granita. I to je djelo akademskog slikara Anđelka Mikulića. Prikazuje žalost i bol majke za gubitkom sina.

„Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga”

Poštovani prijatelji,

U spomen kapeli sv. Ivana Krstitelja, smo. U nju već dvadeset godina ulazimo kao u hram žrtve i prilikom svakoga ulaska obuzimaju nas duboke emocije. Ljudski su to osjećaji koji nas potvrđuju i čine nas boljim i plemenitijim. Na prvom mjestu vjera, pa zahvalnost, pa divljenje, pa tuga, pa ponos, pa nada života, a onda naviru pitanja, no kada se priberemo duboko shvatimo da smo na Svetom mjestu.

Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe, druga je Božja zapovijed, ona je neprestano pred nama, često je nismo kadri poštivati. No sigurni smo, tko život svoj daruje ljubeći bližnjega svoga, Božju zapovijed je slijedio.

Ova kapela je svjedočanstvo je da su 170 -torica naše braće položila, darovala, svoje živote kao čin ljubavi prema bližnjem svom, prema svom hrvatskom narodu.

Svojom žrtvom života, nama su darovali slobodu.

Ovim današnjim spominjanjem  im zahvaljujemo, ovim skromnim činom uzvraćamo ljubav koju nam oni darovaše!

Glasno danas izgovorimo, ponosni smo na Vas, dičimo se s Vama!

Zahvalni smo Vašim obiteljima i u dubini duše,  s njima dijelimo sve bratske osjećaje!

Na dvadesetu obljetnicu podizanja i blagoslova ove kapele prisjećamo se i našeg ministra obrane Gojka Šuška, jednog od najvećih sinova našeg naroda, koji nam je na ovom mjestu prije dvadeset godina očinskom ljubavlju i brigom izgovorio, tako snažno i ohrabrujuće, a tako brižno  ” NE BOJTE SE” .

Danas smo potpuno svjesni da je njegovo ime i da su njegove riječi stalno u nama, da nas opominju i podsjećaju, da nas na nova hrabre.

Danas mi jedni drugima ponovo kažimo  ” NE BOJMO SE “, nisu se bojali ni naši prijatelji pa ne smijemo se bojati ni mi. Budimo dostojni njihove Žrtve!

Na zidove ove kapele među imena naših branitelja, naših prijatelja, iz svojih srca, iz svojih misli prenijeti ćemo imena naših “očeva” koji nas hrabro vodiše u tim slavnim danim boja za slobodu.

Zlatnim slovima upisati ćemo imena dr. Franje Tuđmana, Gojka Šuška i Mate Bobana.

Živjeli!

Continue Reading