Connect with us

Ekonomija

(Ne)Izbor Marina Vukoje testira odnose federalne koalicije

Iako je sada fokus javnosti oko Ustavnog suda BiH najveći prema odlukama i najavama koje dolaze iz Republike Srpske, problem postoji i u Federaciji. Naime, nakon što je jedan od dvojice sudaca iz reda hrvatskog naroda Mato Tadić otišao u mirovinu, jedno mjesto ostalo je upražnjeno.

Nakon završene procedure to mjesto trebao bi biti zauzet Marin Vukoja kao prvorangirani kandidat, međutim do imenovanja još uvijek nije došlo. RTV Herceg Bosne analizirala je  koliko ovaj neizbor opterećuje odnose u vladajućoj koaliciji u Federaciji.

S obzirom na to kako se sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije ne održavaju, teško je reći kada će u potpunosti biti završena procedura oko imenovanja nedostajućeg suca Ustavnog suda BiH iz reda hrvatskog naroda. Ranije je oblikovana peteročlana radna grupa koja je postavljala svim kandidatima stručna pitanja.

Poznato je kako je u sklopu toga kao prvorangirani kandidat s najviše bodova izašao Marin Vukoja, no, potvrde njegova imenovanja još uvijek nema. HDZ BiH zahtijeva da se Zastupničkom domu na izglasavanje uputi samo ime Marina Vukoje, dok iz bošnjačkih oporbenih stranaka traže glasovanje o više kandidata. Stoga je jasno kako je pitanje ovoga izbora veliki test odnosa između HDZ-a BiH i stranaka Trojke, koji čine vladajuću koaliciju, kažu za RTV Herceg Bosne novinar Zoran Krešić i politolog Danijel Vidović.

Iz Republike Srpske u Ustavnom sudu već nedostaje jedan od dva suca, a drugi bi mogao nedostajati na zimu kada sadašnji sudac Zlatko Knežević ode u prijevremenu mirovinu. S obzirom na pritiske iz ovog entiteta, pitanje izbora Vukoje u Federaciji može još dodatno zakomplicirati odnos unutar jedne od ključnih institucija. Pitanje je da li stranke “Trojke” mogu odoljeti pritisku oporbenih SDA i DF-a.

Predsjednici stranaka Trojke javno su istaknuli kako nemaju ništa protiv Vukojinog izbora, međutim rezerve najviše dolaze od pojedinih dužnosnika SDP-a. No, isto tako jasno je kako koalicijski sporazum federalnih partnera ima jasne smjernice i ako neka strana krši dogovor, onda to u praksi više nije koalicija.

Ustavni sud bi osim dva srpska i dva hrvatska suca po sastavu trebao imati još dva bošnjačka i tri strana suca. U Republici Srpskoj problem počinje eskalirati, a tek ćemo vidjeti hoće li partneri u Federaciji u predstojećem razdoblju znati razriješiti svoju situaciju./HMS

Continue Reading