Connect with us

Ekologija

NE ODGOVORITE LJUDIMA!

NE ODGOVORITE LJUDIMA!
Sinoć sam gostovao u emisiji “Odgovorite ljudima” na Federalnoj televiziji. Nakon sat vremena upornog prekidanja, izvrtanja riječi, zlonamjernih imputacija, neutemeljenih optužbi i općenito nemogućnosti da dovršim misao, zasigurno bi bilo prikladnije emisiju preimenovati u “Ne odgovorite ljudima”.
Emisija se očigledno vodi prema unaprijed postavljenom narativu koji njeguje dogme bošnjačkog nacionalizma. Svako odstupanje od navedenoga se tretira neprijateljski i dočekuje na nož. Primjerice, čim sam spomenuo velikobošnjački nacionalizam kao najveći generator svih problema, istog trenutka sam prekinut.
Nadalje, nije mi dozvoljeno da do kraja demistificiram neuvjerljivu farsu probošnjačkih stranaka koje se lažno predstavljaju kao “probosanske”, iako su, po srži svog političkog djelovanja, to zapravo antibosanske i anti-BiH stranke.
Inače, teško mi je zamisliti bezobrazniji čin u duboko podijeljenom društvu od toga da jedan segment pokušava monopolizirati identificiranje sa državom, a pogotovo zbog toga što upravo ta strana najviše ruši državu i negira temeljno načelo njenog Ustava.
O ukupnom raspoloženju prema hereticima koji ne štuju dogme (pro)bošnjačkog nacionalizma možda ponajbolje svjedoči reakcija voditelja na moju tvrdnju da se vladavina prava u nekim stvarima više poštivala prije 100 godina na ovom prostoru.
Naime, naveo sam primjer slavnog Ive Andrića koji se tada nije mogao zaposliti u diplomaciji sve dok nije doktorirao u Grazu, dok danas imamo Martinu Mlinarević koja je protupravno imenovana veleposlanicom, unatoč činjenici da nema fakultetsku diplomu. Voditelj je ove notorne činjenice okarakterizirao kao “vrijeđanje”.
Cijela emisija je bila poprilično besmislena i nije poslužila ničemu, izuzev što je još jednom dokazala elementarnu činjenicu da smo duboko podijeljeno društvo, a što mnogi ne prihvaćaju.
Pored toga, emisija je pokazala kako mogućnost uspostavljanja ozbiljnog, racionalnog i emocijama lišenog dijaloga očigledno još uvijek ne postoji, niti će postojati sve dok FTV kao jedan od javnih RTV servisa nastavi služiti kao produžena ruka velikobošnjačkog nacionalizma.
Evidentno je kako na FTV-u možete drugačije razmišljati i iznositi vlastite stavove, ali samo dok vas voditelj promptno ne prekine i onemogući ispunjavanje temeljnog smisla emisije – da odgovorite ljudima.
Ako mi ne vjerujete, uvjerite se sami: https://www.youtube.com/watch?v=0Qt2rDyD-Ko
Područje privitaka

Continue Reading