Connect with us

Sinovi povijesti

“MEDALJA OTPORA” Zaustavlja se procedura dodjele spornog priznanja

Ogroman broj primjedbi stigao je u Ministarstvo branitelja FBiH zbog popisa kandidata predloženih za dodjelu „Medalje otpora“, zbog čega je procedura dodjele ovog priznanja, moglo bi se reći, privremeno i zaustavljena.

– Imali smo znatan broj primjedbi koje su došle u pisanoj formi, što od pojedinaca, što od udruženja. Sada to sve treba usuglašavati s predlagačima spiska. Tek kada bude usuglašeno, uredba o dodjeli „Medalje otpora“ ići će na usvajanje na jednu od sjednica Vlade FBiH. Vidjet ćemo kada će to biti – kratko je jučer kazao Salko Bukvarević, ministar branitelja FBiH u tehničkom mandatu, piše “Avaz”.

Negativne reakcije

Spisak koji je napravljen ima 600 imena i skriven je od očiju javnosti uz obrazloženje da je riječ samo o prijedlogu kandidata koji trebaju proći provjeru, i to nakon što Vlada FBiH usvoji uredbu koja precizira kriterije tko može dobiti „Medalju otpora“.

Podsjećamo, brojne braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata smatraju  sramotnim zadani usvojeni omjer 2,3:1 u korist pripadnika tzv Armije RBiH naspram pripadnika HVO-a jer se radi o iskrivljivanju povijesnih činjenica zato što su pripadnici bošnjačkog naroda puto kasnije krenuli u organiziranje otpora jer je njihovo političko vodstvo smatralo da “kako to nije njihov rat”, piše Hrvatski Medijski Servis.

Istaknute udruge kojima su na čelu bivši pripadnici HVO-a uvjereni su u to da se ovdje radi o uskim interesima pojedinaca i određenih skupina, koji nisu, u određenom broju, nikada bili istinski branitelji, a posebno ne dragovoljci.

Continue Reading