Connect with us

Kultura

MARKOTIĆ: Raste broj oboljelih od korone

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić izjavila je danas da je trenutna situacija s brojem oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj stabilna, bilježi se malo povećanje broja oboljelih, ali ne i broja hospitaliziranih i umrlih.

“Situacija je trenutno s brojem oboljelih od korone stabilna, a takva situacija je u većini europskih zemalja”, rekla je Markotić nakon otvaranja obnovljene zgrade Patologije u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

“Sada se prati jedna nova varijanta omikrona, koja ima nešto više mutacija nego dosadašnje. Nema za sada relevantnih podataka o tome da se radi o težoj kliničkoj slici ili da te varijante ne bi mogle biti detektirane postojećim testovima te da postojeći lijekovi ili cjepiva ne djeluju”, kazala je.

“Nastavit će se situacija kao i u zadnje dvije godine”

Prema izvješću sa službene stranice koronavirus.hr, u posljednjih sedam dana zabilježena su 153 nova slučaja, trenutno su aktivna 272 slučaja, a umrlo je pet osoba. U Hrvatskoj novi sojevi virusa nisu zabilježeni. Markotić naglašava da se situacija prati te da će Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za kontrolu bolesti vjerojatno preporučiti dodatno cijepljenje.

Procjenjuje da će se nastaviti situacija kao u posljednje dvije godine – da će kod velike većine djelovati postojeći lijekovi, da će cjepiva, uključujući i novu generaciju, štititi jedan dio ljudi od oboljenja, a najveći dio od težih oblika bolesti, iako ne sto posto od infekcije.

“Trenutno su ugroženi oni koji su uvijek bili najugroženiji – imunosuprimirani bolesnici, starije osobe, osobito one iznad 80 godina s brojnim kroničnim bolestima”, zaključila je./Hina/HMS/

Continue Reading