Connect with us

Priopćenja

MARKO JURIČ: ‘Umoran sam, prijete mi…’

Autor: S. Vučković tropolje.info

“No, vjerujte, ovo je možda bio jedini način da alarmiram problem pojavnosti veličanja četniÅ¡tva. Odlučio sam napraviti svojevrstan performans, baÅ¡ kako to često čini HNK u Rijeci. Jedino ovakav pristup je učinkovit, bez obzira na posljedice koje ja već sada osjećam”, zaključio je Marko Jurič

Marko Jurič, novinar, voditelj i urednik emisije “Markov trg” nakon neprespavane noći i policijskog ispitivanja smogao je snage dati izjavu za naš portal:

– Ispitivanje i policija nisu najveći problem… Meni se ubrzo nakon prijave Igora Mirkovića počelo otvoreno prijetiti, a to vas tjera da se u vlastitoj državi osjećate neugodno u vlastitoj koži – kazao je Jurič zbog čije je odjave u emisiji reagiralo HND, usljedila je Mirkovićeva prijava, Milorad Pupovac i SNV su održali ekspresnu tiskovnu konferenciju, a sve se nastavilo prijetnjama.

– Ja već dugo ukazujem na veličanje četništva koja se u najnježnijoj varijanti može nazvati govorom mržnje, no dogodila se zamjena teza pri kojoj sam sada ja taj koji se služi takvim govorom. Moram napomenuti da je moja retorika u početku bila nježnija, no to se nije pokazalo učinkovitim. Nitko, baš nitko nije reagirao kada sam ukazivao na svećenike koji pjevaju četničke pjesme, na proglašenje dvojice pravoslavnih popova koji su bili u četnicima svetim… Sve to je SPC prehodala, baš kao i SNV i nikada, baš nikada se nisu ogradili od takvih pojava koje su sve učestalije – kazao nam je vidljivo umoran Marko Jurič koji je objasnio kako je sasvim jasno da se obratio ciljanoj skupini i ni u kojem trenutku nije generalizirao niti želio uvrijediti kompletnu srpsku nacionalnu manjinu:

– Naravno da to nije bio moj cilj i već sam kazao da mi je žao ukoliko sam uvrijedio nekoga tko nije dio ove skupine o kojoj pričam. No, vjerujte, ovo je možda bio jedini način da alarmiram problem pojavnosti veličanja četništva. Odlučio sam napraviti svojevrstan performans, baš kako to često čini HNK u Rijeci. Jedino ovakav pristup je učinkovit, bez obzira na posljedice koje ja već sada osjećam – izjavio je Marko Jurič.

Na pitanje kako komentira prijavu Milorada Pupovca DORH-u, Jurič je kratko zaključio:

– Licemjerno, ništa drugo. Nikada nije reagirao na veličanje četništva niti ga nazvao govorom mržnje.

Continue Reading