Connect with us

Kultura

Marina Pendeš: Ne trebaju kvote za žene u vlasti, same se trebamo izboriti za pozicije

Danas se u Vitezu prigodnim svečanostima obilježava 10. godišnjica utemeljenja Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine “Kraljica Katarina Kosača”. Bio je to povod za razgovor s predsjednicom Zajednice žena, ujedno i ministricom obrane BiH Marinom Pendeš.

Gospođo Pendeš, danas obilježavate važan jubilej. S kakvim osjećanjima i rezultatima ga proslavljate?

– Zajednicu žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača”, kao što ste kazali, utemeljili smo prije 10 godina zahvaljujući svijesti žena o važnosti adekvatnoga organiziranja, po uzoru na demokršćanske stranke iz čitave Europe, ali i zahvaljujući snažnoj potpori vodstva HDZ-a BiH na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem. U ovih 10 godina naše “Katarine” postale su prepoznatljiv i važan dio najjače hrvatske političke snage te, slobodna sam kazati, najorganiziranije političke opcije u BiH. Iza nas su brojni projekti, organizirani događaji dobrotvornog, kulturnog, vjerskog i drugog karaktere, kao i niz značajnih političkih odluka i inicijativa. To nas je doveo da smo istinski stup HDZ-a BiH i zajedno s našom Mladeži, utemeljiteljima, braniteljima te Političkom akademijom, činimo iz dana u dan jači HDZ BiH. Ma upravo danas, na našu desetu obljetnicu, prezentiramo i javnosti publikaciju o našim rezultatima i postignućima, s ponosom predstavljamo naše djelovanje od Posavine, preko središnje Bosne, do Hercegovine i našega mora, jer su naše članice iznimno aktivne na svakom dijelu BiH.

Recite nam na koji način će biti obilježena ova godišnjica?

– Organizacijski poslovi na obilježavanju našega jubileja u tijeku su već neko vrijeme i zaista od srca zahvaljujem svakome tko je ugradio sebe u ovaj današnji događaj, ali i u rad Zajednice žena od utemeljenja do danas, posebno gospođama Dalfini Bošnjak i Mariji Zeleniki, predsjednici Inicijativnoga odbora i prvoj predsjednici Zajednice žena. Središnja svečanost održat će se danas u hotelu Central u Vitezu, gdje ćemo prezentirati našu publikaciju, što sam već spomenula, te ćemo na svečanoj akademiji govoriti o našem radu i uspjesima. Također, više od 500 naših članica danas će iz središnje Bosne poslati jaku poruku potpore Čoviću, sadašnjem i budućem hrvatskom članu Predsjedništva BiH, čija nas nazočnost na svečanoj akademiji uistinu veseli. Također, naše gošće bit će poštovane kolegice iz HDZ-a Republike Hrvatske na čelu s ministricom Nadom Murganić, predsjednicom Zajednice žena HDZ-a RH “Katarina Zrinski”, a s nama će biti i Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Žena Europske pučke stranke.

Pitanje koje se uvijek provlači je ono adekvatne zastupljenosti žena u politici. Kako vi to komentirate?

– Iskreno, nikada se nisam zalagala za kvote muškaraca ili žena. Ono što je moja teza i što jasno artikuliramo unutar ZŽ-a i HDZ-a BiH jest jednake šanse za sve, neka najbolji budi na najodgovornijim mjestima, i to je jasno prepoznato kada je HDZ BiH u pitanju. Mi smo svojim kompetencijama, radom i uspjehom danas jako dobro zastupljene i u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, a prema našim analizama, taj broj se iz izbornog ciklusa u ciklus povećava, što pokazuje kako birači prepoznaju trud i rad žena u HDZ-u BiH. HDZ BiH je u Vijeću ministara u vidu moje malenkosti zastupljen kada govorimo o ženama, gospođe Krišto i Bradara vode dva zakonodavna dom, a u Federaciji gospođa Milićević je zamjenica premijera FBiH. Također, mislim kako je važno kazati da je HDZ BiH, prvi, prije 8 godina za člana Predsjedništva kandidirao ženu iako to neki, posebice u ovoj kampanji, nastoje staviti po strani. To je samo jedan dio dogovornih dužnosti koje vrše naše dužnosnice, a uvjerena sam da će to biti na adekvatan način valorizirano i na ovim izborima.

Na koji način je uloga žena prepoznata u vašem izbornom programu i što s pozicije predsjednice Zajednice žena izdvajate iz vašeg programa?

– HDZ BiH ima iznimno kvalitetan izborni program koji obrađuje najznačajnije točke života, a s pozicije predsjednice Zajednice žena izdvojit ću prava žena, žena kao majki, supruga i uspješnih profesionalki u vlastitom poslu. Imajući u vidu kako je žena stup obitelji i društva, smatramo da je nužno još jače i učinkovitije zagovarati prava rodilja kako bismo imali hrvatsku obitelj koja će imati sigurno utočište i zajamčenu budućnost u našoj domovini BiH. Ne smije se događati da trudnice dobivaju otkaze, moramo uvesti dječji doplatak za svako dijete u BiH, jednake prigode za zapošljavanje muškaraca i žena koji će biti adekvatno plaćeni kako bi uživali u plodovima svoga rada. Naglašavam pitanje roditeljstva kao iznimno važno i s tim u vezi mislim kako je vrhunaravno pitanje stvaranje psiholoških uvjeta kako bi mladim obiteljima u BiH pitanje rađanje djece bilo primarno te kako bi žena, uz adekvatna rješenja, mogla uskladiti privatne obveze s karijerom i poslom.

Bliže se izbori, polako privodite kraju i zbrajate rezultate rada na čelu Ministarstva obrane BiH, a uza sve to, na listi ste, pod brojem 2, za Parlamentarnu skupštinu BiH. Kako ocjenjujete vlastiti rad u aktualnom mandatnom razdoblju?

– Rad aktualnog saziva Vijeća ministara bio je prilično opterećen nedostatkom povjerenja između političkih opcija, što se posebno odrazilo i na rad Parlamentarne skupštine BiH te drugih institucija. To je nešto što je uvelike usložnjavalo i rad Ministarstva obrane BiH jer su neki naši prijedlozi zbog toga patili. No, uzimajući sve u obzir, smatram kako smo u ove tri i pol godine, koliko sam ministrica, jasno pokazali naše euroatlantsko opredjeljenje rješavajući sve pred nas postavljen ciljeve od partnera iz NATO-a. Također, nizom pravilnika i strategijskih dokumenata, kao što je Pregled obrane, na koji se čekalo nekoliko godina, jasno se odblokirao dio procesa koji su bili na čekanju i otvorila mogućnost za razvoj i moderniziranje naših Oružanih snaga. Sudjelovali smo u operacijama potpore miru u još većem broju, uvijek bili na usluzi našim sugrađanima u slučaju poplava, požara, svih nepogoda, ali i potpora prilikom brojnih kulturnih, sportskih, braniteljskih i vjerskih događanja, a posebice sam ponosna na našu ulogu prilikom dolaska Svetoga Oca pape Franje u BiH. Isto tako, omogućili smo našim vojnicima zadržavanje u sustavu do 40. godine, pripremili zakon o povećanju plaća… Smatram kako mi sve nabrojeno, uz eventualne propuste koji se u svakome poslu događaju, daje za pravo reći kako je mandatno razdoblje ipak bilo uspješno i kvalitetno.

(vecernji.ba)

Continue Reading