Connect with us

Kultura

Marin Topić velikom izložbom obilježava četrdeset godina rada

Mostarski slikar i arhitekt Marin Topić obilježit će četrdeset godina svog umjetničkog stvaranja velikom samostalnom izložbom pod nazivom “Zemlja humska – kist i Krist”, koja će biti otvorena 16. studenog u Galeriji Aluminij.

Riječ je o svojevrsnom presjeku Topićeva stvaranja, s pedesetak vrhunskih slika različite tematike i formata koje će javnost moći pogledati do kraja mjeseca studenog.

Marin Topić u svom je obraćanju novinarima kazao je kako je bilo izuzetno teško sastaviti toliko njegovih djela na jednom mjestu te da je za sve to trebalo puno živaca i rada.

Dodao je kako neka od djela koja će biti izložena nije vidio deset-dvanaest godina, što je u njemu pobudilo posebne emocije.

Prisjećajući se djetinjstva i dječačkih doživljaja iz Mostara, Topiću su potekle i suze.

Na njegovim slikama su, kako kaže, mirisi djetinjstva, ljepota Mostara, Neretve, cvijeća…

– Volim Mostar, pa makar kakav je, moj je – poručio je Topić.

Marin Topić rođen je u Mostaru 1957. godine. Završio je arhitekturu u Sarajevu 1981. godine. Prvu samostalnu izložbu imao je 1982. u Franjevačkomu samostanu u Širokomu Brijegu, drugu 1983. u Zagrebu, a treću 1985. u Sarajevu.

U nizu uspjeha njegove plodne i burne karijere svakako se ističe velika monografska izložba iz 2006. godine (Zemlja humska) u rodnom Mostaru, s kojom je Topić gostovao i u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, Sarajevu i Podgorici, a koju je vidjelo više od stotinu tisuća posjetilaca./Fena

Continue Reading