Connect with us

Politics

LOKALNI IZBORI U HRVATSKOJ

PLENKOVIĆ: HDZ će imati najviše župana, gradonačelnika i načelnika. Evo tko će se natjecati u drugom krugu za gradonačelnika Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke 

O gradonačelnicima četiri velika hrvatska grada- Zagreba, glavnog grada RH, Splita, Osijeka i Rijeke hrvatski birači odlučivat će 30 svibnja u drugom krugu lokalnih izbora, budući na jučer održanim lokalnim izborima nitko od kandidata nije osvojio nadpolovičnu većinu glasova, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Čelnik zeleno-lijeve koalicije “Možemo” bio je blizu te mogućnosti sa osvojenih 143.253 ili 45,01 posto glasova. Njemu će protukandidat u drugom krugi biti lider Domovinskog pokreta Miroslav Škoro koje je sa 38.802 ili 12,19 posto osvojenih glasova pretekao kandidatkinju stranke ” 365 Stranka rada i solidarnosti” pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića Jelenu Pavičević Vukičević koja je osvojila 35.642 glasova birača, ili 11,19 posto.

Za gradonačelnika Splita borit će se Ivica Puljak( Centar) i HDZ-ov Vice Mihanović. U drugi krug za gradonačelnika Osijeka natjecat će se HDZ-ov Ivan Radić i nezavisni kandidat Berislav Mlinarević. Marko Filipović vodi u utrci za gradonačelnika Rijeke, a s njim će u drugi krug nezavisni Davor Štimac.

Plenković: Imat ćemo najviše župana, gradonačelnika i načelnika

– Kada se pogledaju rezultati u cjelini, županija, gradova i općina HDZ će iz ovih izbora izaći kao stranka koja u petoj godini mandata naše vlade ima najviše župana, gradonačelnika i općinskih načelnika. Drago mi je da su naša četiri kandidata, izravno u prvom krugu, pobijedila u utakmici za župane. Čestitam Ivanu Anušiću, Igoru Androviću, Danijelu Marušiću i Antoniji Jozić. Osim toga, HDZ će u osam županija igrati u drugom krugu. Vrlo je značajno da su i Gari Cappeli i Anđelko Stričak ostvarili sjajne rezultate u Primorsko-goranskoj i Varaždinskoj županiji. U Primorsko-goranskoj županiji po prvi puta župan Komadina nije pobijedio u prvom krugu, već ide u drugi krug, kazao je sinoć Andrej Plenković, premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a, komentirajući rezultate svoje stranke na lokalnim izborima.

Škoro: Domovinski pokret će stati nasuprot ljevice koja želi osvojiti Zagreb

– Domovinski pokret je sustavno i temeljito gradio ovu priču. Danas se vidjelo što je Domovinski pokret i koji mu je potencijal, rekao je i dodao kako stranka postoji samo godinu dana, a napravili su ogromne rezultate.

Istaknuo je kako je Domovinski pokret na izborima iza sebe ostavio velike stranke, što nije mala stvar.

Kako je rekao, čeka ih drugi dio kampanje, što nije mala stvar, a očekuje nastavak uzlaznog trenda pozicije stranke.

Naglasio je kako će, bez obzira na ishod izbora, Domovinski pokret stati nasuprot ljevice koja želi osvojiti grad Zagreb.

– Uvjeren sam da će u drugom krugu biti dovoljno razuma da u argumentiranoj raspravi raskrinkamo to što se zove zeleno-lijeva koalicija i to ćemo zaustaviti, istaknuo je .

Grbin: Shvatili smo poruku birača, mijenjat ćemo se na bolje

Kandidat SDP-a za zagrebačkog gradonačelnika je Joško Klisović prema prvim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva od 22 sata osvaja samo 7,58% glasova. U Rijeci vodi SDP-ov Marko Filipović s 29,99% glasova. U Osijeku je SDP-ov kandidat Goran Kušec na trećem mjestu sa 17,82% glasova. U Splitu SDP-ov Ante Franić ima 8,06% glasova.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin svoj je govor započeo zahvalom svim biračima koji su dali potporu njihovim kandidatima na lokalnim izborima.

– Tu povjerenje nam puno znači i to povjerenje u iduće 4 godine nećemo iznevjeriti, poručio je.

Čestitku je uputio i svim SDP-ovim kandidatima koji su osvojili mandate, ali i svim kandidatima drugih stranaka koji su se fer borili.

– Pred nama su još dva tjedna kampanje. U ta dva tjedna kampanje SDP-ove kandidatkinje i kandidati borit će se idejama, vizijama, onime u čemu smo najjači – a to je kako da se u onim sredinama gdje su birači povjerenje dali našim kandidatima – živi bolje, rekao je Grbin./HMS/

Continue Reading