Connect with us

Uncategorized

LJUTNJA IZ SRBIJE

NEPRIJATELJ TRAŽI NAKNADU: ‘Prestanite ustašama isplaćivati mirovine i počnite ih uplaćivati protjeranim Krajišnicima!’

Autor: S. VučkovićPonedjeljak, 08. Lipanj 2015. u 12:43

Krajiški Srbi, unatoč tome što su u vrijeme rata teritoriju RH odabrali ostati na strani agresora gdje su se najčešće i regrutirali, očekuju da im se za taj period isplate mirovine.

Srbijanski mediji podsjećaju na činjenicu da nitko u hrvatskoj Vladi nije reagirao na pismo centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema koji je pozvao hrvatskog premijera Zorana Milanovića da ukine mirovine ustašama koje im je hrvatska država dodijelila nakon osamostaljenja.

“Do danas nitko iz ureda premijera Milanovića nije reagirao. Oglasio se samo bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić koji tvrdi da mirovine primaju samo domobrani, ali ne i pripadnici ustaških formacija. Mesić se osjetio prozvanim jer je u listopadu 1993. kada je Sabor ozakonio te mirovine, bio njegov predsednik. Činjenice govore suprotno. Već pune 22 godine povlaštene mirovine u Hrvatskoj primaju pripadnici svih vojnih formacija NDH, a danas je takvih 9000″ pišu Vesti i tek u nastavku otkrivaju što je razlog njihove ljutnje na Milanovićevo nereagiranje:

“Zakon od njih ne traži da prave razliku između domobrana i ustaša jer i jedni i drugi imaju pravo na povlaštene mirovine. U dijelu kojim je tadašnja Vlada u Zagrebu obrazlagala potrebu donošenja takvog zakona ističe se sljedeći razlog:

“Budući su pripadnici hrvatske domovinske vojske u Drugom svjetskom ratu izravno sudjelovali u stvaranju hrvatske države, postoji opravdani državni razlog da nova suverena Hrvatska njima prizna prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja”.

Ta prava nova Hrvatska istovremeno je uskratila bivšim jasenovačkim logorašima, ali i desetinama tisuća srpskih umirovljenika iz posljednjeg rata koji su prebivalište imali u bivšoj Krajini. Ovoj posljednjoj kategoriji Hrvatska i danas duguje višegodišnje mirovine, koje im u ratnom periodu nije isplaćivala, pravdajući tu otimačinu besmislenom tvrdnjom da su u tom periodu vlasti u Kninu isplaćivale te mirovine”, otkrivaju srbijanski novinari pravi razlog ogorčenosti.

Podsjetimo, odbjegli Srbi već godinama zahtijevaju isplatu zaostalih mirovina koje im Hrvatska nije isplatila za vrijeme dok su živjeli u paradržavi “Republika Srpska Krajina” nakon što su se “referendumom” s 99 posto izjasnili kako ne žele živjeti u sastavu Hrvatske. Oni unatoč tome što su u vrijeme rata teritoriju RH odabrali ostati na strani agresora gdje su se najčešće i regrutirali, očekuju da im se za taj period isplate mirovine. tropolje.info

Continue Reading