Connect with us

Scena

Ljubić: Poruke iz EU i SDA šansa za dogovor o mogućoj BiH, bošnjački ljevičari remetilački faktor

U ovom mandatu je nužno riješiti osnovna pitanja i osnovne probleme koji tište ne samo hrvatski narod nego i BiH, jer “Bog zna kada ćemo ponovo imati ovako povoljnu konstelaciju odnosa”, smatra predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH dr Božo Ljubić.

Po njegovom mišljenju nužno i moguće je izmjeniti Ustav i izborni zakon da se ne dopusti ni teoretska mogućnost da budući hrvatski član Predsjedništva BiH bude izabran glasovima druga dva naroda ili jednog od druga dva naroda, kroz implementaciju presude u Predmetu Sejdić- Finci.

U tom kontekstu izjavu novoizabranog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako treba osigurati jamstva da Hrvatima drugi ne biraju političke prestavnike Ljubić  shvaća kao pozitivan korak, odnosno svijest o jedino mogućoj BiH, a to je država tri konstitutivna naroda.

ÄŒetiri koraka do ravnopravnosti

-Važno je osigurati da se ta konstitutivnost ogleda u mogućnosti izbora tri predstavnika u Predsjedništvu BiH, ali još je važnije  da partneri u BiH, a kad govorimo o Federaciji mislim na predstavnike bošnjačkog naroda, shvate da je za minimum povjerenja nužno da se i tamo gdje ne postoji paritet onemogući donošewnje odluka bez predestavnika hrvatskih naroda, da  odmah krene u proceduru Zakon o vladi F BiH, u kojem će stajati da je kvorum za sjednicu vlade najmanje jedna trećina, a za odluke iz domena vlade, također, najmanje jedna trećina iz svakog konstitutivna naroda. Budući Hrvati imaju 5 ili 6 predstavnika u Vladi, to znači da bi odluke bile punovažne za njih bi trebala glasti najmanje dva hrvatska člana Vlade, precizirao je Ljubić u emisiji “Argumenti” Hrvatskog Medijskog Servisa.

On je podsjetio kako ovo riješenje nije ništa novo jer se tako odlučuje u Vijeću ministara BiH.

– Druga stvar koja je nužno napraviti u ovom mandatu jest da se izjedneče domonvi naroda sa zastupničkim domovima kako na razini države tako i na razini entiteta, kako bi se onemogućilo donošenje odluka bez predstavnika konstitutivnih naroda. Treća stvar, treba izmjeniti način izbora Doma naroda u Federaciji BiH ali isto tako i kad je u pitanju Vijeće naroda Republike Srpske, gdje već dugo nemamo nacionalni legitimitet u Vijeću naroda RS, a u zadnje vrijeme je bio ugrožen i legitimitet u Domu naroda Federacije s obzirom da su većinske bošnjačke županije birale hrvatske delegate, čime je, uz izmjene koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Petritsch, omogućeno da se predsjednik F BiH i Vlada F BiH mogu izabrati bez predstavnika Hrvata

I naravno četvrtka stvar koju je moguće napraviti, čak i bez suštinske intervencije u Daytonski ustav, je da se kod odlučivanja u Domu naroda uvede pravilo da je za odluku nadpolovične većine svih članova neophodna većina ili dvotrećinska većina nacionalnih klubova.

Otkloniti strahove

To su sve stvari koje će dovesti do toga da se u BiH stvori minimum povjerenja između naroda, da se otklone strahovi od majorizacije i da dođemo u situaciji da našim postupcima u BiH postupcima predstavnika tri naroda upravljaju tri interesa i jedan zajednički interes, a to je ekonomski razvoj, socijalna sigurnost, euroatlantski put itd. a ne da  90 posto vremena trošimo u institucijama kako se zaštiti od ovoga s druge strane, kazao je Ljubić za HMS.

Upitan vjeruje li da će prijedlozi, kojima bi se osigurala istinska ravnopravnost tri naroda u BiH, naići na podršku u parlamentima Ljubić je kazao kako sudeći po onom što se događalo posljednjih 15 godina nije optimističan.

– Ali, ako bi sudili na osnovi poruka s Kongresa SDA, pa na kraju krajeva poruka iz Europe, onda ima temelja za optimizam. Da budem konkretan. Po prvi put jedna tako relevantna institucija kao što je Europski parlament predlaže riješenja za koja se Hrvati zalažu; za jednu federalno ustorjenu državu gdje će, naravno, tri konstitutivna elementa, tri kontristutivna naroda biti prepoznati i u teritorijalnom smislu i institucijaonalnom. Optimizam temeljim  i na činjenici da je hrvatska država članica EU i NATO-a i da se danas u Europskom parlamentu može čuti i hrvatski glas na način kako ga Hrvati iz BiH artikuliraju, kaže Ljubić.

Poruke Europskog parlamenta i Kongresa SDA

Sve to skupa uključujući i poruke koje su se mogle čuti na Kongresu SDA daju šansu, po Ljubićevom mišljenju, da se kroz pregovore dođe do riješenja za jednu moguću državu BiH.

-U budućnosti će se pokazati jesu li Izetbegovićeve izjave, uistinu, odraz suštinskog shvatanja BiH kao moguće države, jer ovo je sada neostvarena država. Ne želim reći da BiH nije moguća kao država ali zasigurno ovakvo ustrojena nije, jer vidimo da nije u stanju riješiti socijalne zahtjeveve svojih građana. Kada bošnjačka politika shvati da je hrvatsko pitanje dominantno pitanje BiH, onda dolazimo do situacije kad se moguće dogovoriti, kaže Ljubić.

Ljubić smatra kao  u ovom povijesnom trenutku ili geopolitolitrčkom, BiH kao država jeste interes i naroda u BiH i regije i Europe, ali u svakom slučaju BiH koja će biti uređena na način da bude prihvatljiva za tri konstituitivna naroda.

-Mi u Europi imamo tri multietničke države. Dvije su funkcionalne; to su Belgija i Švicarska i BiH koja je, nažalnost, disfkuncionlnana. I u ovom momentu bez obzira što se može steći dojam da su dva od tri naroda riješili svoje nacionalne probleme i aspiracije nitko ništa nije rješio dok se ne riješi problem sva tri naroda, smtra Ljubić.

Upozorava kako trenutna  nestabilna situacija  može krenuti u bilo kojem snjeru u slučaju poremećaja političkih i sigurnosnih odnosa na široj regionalnoj i globalno razini, s obzirom na događaje u Ukrajini, Kosovu, Makedoniji, Bliskom istoku.

SDA nezaobilazna, bošnjački ljevičari remetilački faktor

-Što god mislili o SDA ona je neozabilazan faktor i partner u izgradnji jedne stabilne i samoodržive BiH i sama činenjnica da predstavlja većinu najbrojnijeg naroda u BiH. S druge strane Stranka demokratske akcije što god ja mislio o pojedinim članovima se za proteklih 25 godina opet pokazala kao najprihvatljiviji partner sa strane bošnjačkog naroda u dijalogu i razgovorima o BiH, kaže Ljubić.

On podsjeća kako se svaki put kad je tzv. bošnjačka ljevica predstavljena kroz SDP ili sada DF dobila priliku da na bilo koji način sudjeluje u procesima pokazaivala kao remetalitički faktor u BiH.

-I sada smo svjedoci da se DF pokazuju kao inkompatibilan čimbenik karakteru same BiH. Oni koji se deklarativno zalažu za ZAVNOBIH zapravo svojim ponašanjem, negirajaući konstitutivnost naroda, negiraju zapravo osnovne značakeje ZAVNOBIH-a, kaže Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

On međutim, s druge strane, podsjeća i da su zahvaljujući SDA i njihovoj ulozi u ratu  dovedeni mudžahedini i da se u BiH “primio  radikalni vehabijski islam” koji je, kako kaže, nespojiv s karkterom islama u BiH.

– Pa danas će te vi sresti situacije da se roditelji i djeca u muslimanskim obiteljima ne mogu razumjeti oko toga. Tu je odgovornost države i odgovornost SDA zašto se dopustilo da se formiraju selefijski entitet u Maoči, u kojem ne vrijede pravila BiH. Koliko sam informiran i sam Izetbegović progovorio je o tome kao primarnom problemu BiH i kao problemu SDA. Pogledajmo što se događa u Jemenu u Saudijskoj Arabiji gdje najviše ginu muslimani. Prema tome, smatram da je najveća odgovornost SDA i Islamske zajednice da se ideološki obračuna s tim pokretom jer on u slučaju eskalalacije, koja je već daleko odmakla, najveše štete može nanijeti Bošnjacima. U svkaom slučaju mi trebamo partnere ovdje, a partnere birati ne možemo. Uvjeren sam, ukoliko smo spremni priznati jedni drugima prava u BiH i na BiH, a u prvom redu mislim na Bošnjake ova država može biti primjer u svijetu,  a postoje modeli  kako da dođemo do takve države, kaazao je Ljubić za Hrvatski Medijski Servis. /HMS/. tropolje.info

Continue Reading