Connect with us

Regija

Ljubić: DF je remetilački faktor, oni nastavljaju tamo gdje je SDP zaustavljen, BiH ide ka disoluciji

Kao remetilački faktor u F BiH i BiH u ovom momentu prednjači DF, koji bi htio nastaviti istim smjerom gdje je stao, bolje reći zaustvljen SDP, adoptirajući često i kadrove SDP imenovane u nadzorne i Upravne odbore te menagement javnih poduzeća, smatra predsjednik Glavnog Vijeća Hrvatskog Narodnog sabora BiH dr Božo Ljubić,prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Komentirajući spor u Vladi F BiH i među koalicijskim partnerima oko imenovanja upravljačkih struktura u javnim poduzećima u F BiH Ljubić je za Dnevnik.ba izjavio kako pravo na imenovanje nadzornih i uravljačkih struktura u javnim poduzećima i poduzećima s većinskim ili značajnim državnim kapitalom koji svoje aktivnosti ostvaruju prvensveno na teritorijama većinskih hrvatskih općina i županija prvenstveno pripada “legitimno izabranim predstavmnicima hrvatskog naroda”.

-Vlada F BiH suočena je s blokadama onih koji nikako ne mogu spoznati ili prihvatiti realnost da je Bosna i Hercegovina država tri konstitutivna naroda u kojoj su Hrvati jednakopravan narod i stoga svoje pravo na ovu državu realizira i kroz slobodno raspolaganje prirodnim i gospodarskim resursima, pa i kada je gospodarenje javnim poduzećima u pitanju, kazao je Ljubić za Dnevnik .ba.

Odgovarajući na upit je su li u slučaju terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku zakazale obaviještajno sigurnosne službe u BiH Ljubić je kazao kako policijske agencije u Bih nisu u stanju odgovoriti izazovima

– Na osnovu disfunkcionalnosti policijskih agencija zabilježenih vezano za ranije napade, kao što je bio napad na policijsku stanicu u Bugojnu, američku ambasadu, blokadu Parlamenta prije nekoliko godina ili paljenje zgrade Predsjedništva, kantonalnih/županijskih vlada, središnjice HDZ BiH itd., definitovno stoji ocjena da sustav sigurnosnih agencija nije osposobljen adekvatno odgovoriti izazovima. Ako tome dodamo „lutanja” nekoherentnog, politički dirigiranog pravosudnog sustava onda nemamo mnogo razloga za optimizam, kazao je Ljubić za Dnevnik.ba.

BiH se nije u stanju zaštiti

On samtra kako sustav koji nije u stanju zaštiti niti simbole države kao što je Predsjedništvo ili policija ne daje pouzdanja da je u stanju nositi se s izazovom terorizma s kojim problema imaju i mnogo oraganiziranije države.

Stoga se borba protiv terorizma, posebice ovakvog koji u podlozi ima izvrnutu ideologiju, ne može svaliti samo na leđa sigurnosnih službi. Konačna pobjeda može biti dobivena samo na političkom, duhovnom i ekonomskom planu, upozorio je Ljubić.

Najveća odgovornost u borbi protiv ideologije koja je vodila napadača u Zvorniku i sličnih aktera je, po njegovom mišljenju, na bošnjačko-muslimanskim vjerskim i političkim liderima.

Zabrinjavajućim smatra različite reakcije i ocjene ovog događaja od strane političkih predstavnika ali i komentari „običnih” ljudi koje se mogu pročitati na društvenim mrežama kako povodom ovog akta tako i sličnih u svijetu.

-Tolerantan odnos prema “našim budalama” doveo je do ovog što nam se danas događa. Sjetimo se terorističkog napada u Splitskoj ulici u Mostaru prije desetljeće i pol i prve ocjene najdgovonijeg bošnjačkog političkog predstavnika, kako su Hrvati to sami sebi učinili, ignoriranja ubojstava hrvatskih policajaca i povratnika u Srednjoj Bosni, zataškavanja ubojstva hrvatskog doministra policije Joze Leutara… Inače, ne bi bilo moguće da se na području sjeveroistočne Bosne, uspostavi „selefijiski entitet”, Gornja Maoča u kojoj ne vrijede zakoni Bosne i Hercegovine i gdje se svako malo zavijori zastava ISIL-a, dakle na teritoriju za koji odgovara politika koja se tako zdušno protivi i samoj ideji kako oni kažu „trećeg entiteta”, kazao je dr Ljubić za Dnevnik.ba.

Ne doprinositi “trovanju”

Sada i ne samo sada je, naglasio je, važno da se političkom retorikom ne doprinosi “trovanju” svijesti sadašnjih i budućih generacija.

-Različite ocjene ovog i sličnih akata, ili licitiranje i manipuliranje brojem žrtava drugog svjetskog i ovog domovinskog rata, čega smo svjedoci evo i ovih dana vezano za obljetnicu Jasenovca, iz usta najodgovornijih političkih predstavnika govori da ništa nismo naučili iz prošlosti, ističe dr Ljubić.

Upitan može li se ovakva BiH uopće nositi sa sigurnosnim (ili bilo kakvim drugima) izazovima modernoga vremena Ljubić kaže kako je to suštinsko pitanje i ispravan odgovor na njega tek stvara uvjete da se Bosna i Hercegovina nosi s izazovima koji su prisutni ili koji tek dolaze.

-A taj odgovor treba biti korjenita reforma postojećeg ustavnopravnog poretka, jer se kroz mnoštvo pojavnih oblika očituje nestabilnost i neodrživost političkog sustava koji sada imamo; od neformiranja vlasti i po godinu dana nakon izbora, nesposobnosti usvajanja reformi i zakona nužnih za ekonomski razvoj i socijalnu stabilnost, nemogućnosti usvajanja reformi neophodnih na euroatlantskom putu, nemogućnosti da sustav zaštiti niti simbole državnosti od napada relativno malobrojnih rušitelja kao što smo bili svjedoci pretprošle i prošle godine kroz blokadu Parlamenta i paljenje Predsjedništva, nesposobnosti da se adekvatno nosimo kao sistem s organiziranim kriminalom, korupcijom, terorizmom, kaže Ljubić.

-To je sve, po njegovom mišljenju, indikator neostvarene i disfunkcionalne države, koja kao takva predstavlja permanentnu prijetnju kako na planu unutarnje tako i vanjske sigurnosti. Zadržavanje postojećeg stanja, zemlje asimetrično ustrojene i podijeljene na dva ovakva entiteta, zakonomjerno vodi ka generiranju kriza, daljim etničkim tenzijama i podjelama, i konačno vjerojatno ka disoluciji, uz realan strah da se to ne bi događalo na miran način. Jasno je da se ovako uređena država teško može nositi s izazovima s kojima se suočava i kao takva predstavlja prijetnju kako na planu unutarnje tako i vanjske sigurnosti, zaključio je Ljubić u intervju Dnevnik.ba./HMS/ (tropolje.info)

Continue Reading