Connect with us

Ekonomija

Letka ne zaboravlja “Igru prstena” u kojoj gotovo uvijek pobijede stariji igrači…

U duvanjskoj Letki još uvijek čuvaju stari, tradicionalni, običaj koji se održava između Nove godine i blagdana Sveta tri kralja. Riječ je drevnoj „Igri prstena“ u kojoj je ove godine sudjelovalo dvanaestero sudionika (izabranih od ponajboljih igrača) podijeljenih u dvije skupine. Igrali su stariji protiv mlađih i kako nam i jedni i drugi posvjedočiše uglavnom pobijede stariji, a razlog tomu je zasigurno iskustvo.

– To je tradicija naših roditelja, djedova i pradjedova. Mi je održavamo na životu jer ne želimo da ode u zaborav, kažu nam Lečićani.

Zanimljivo je da, unatoč suvremenim igrama koje se mladima nude preko mobilnih uređaja i društvanih mreža, „Igra prstena“ u Letki privlači mlade te se uvijek okupe u velikome broju i kao promatrači. Bude to vrlo ugodno druženje koje se i ovoga puta upriličilo u seoskoj gostionici, a upravo takva mjesta imaju neke posebne čari. U njima se rado podsjeti na minula vremena, običaje i događanja, ali i prokomentiraju ona aktualna – posebno ona koje se tiču života u selu. Naravno, druženje potraje pa se pripreme hrana i piće jer sve to ide jedno s drugim.

Našim Lečićanima čestitamo na revnome čuvanju starih običaja svoga sela, u nadi da će mladi nastaviti njihovim stopama…

Tomislavcity

Continue Reading