Connect with us

Scena

Kontra europskih pučana: Podržava li Doris Pack unitarnu BiH, ili kome „pakuje“ Doris Pack

Direktorica Instituta „Robert Schuman“ i bivša članica EU parlamenta Doris Pack održala je u petak u Mostaru predavanje na temu „Izborna kampanja kandidatkinja i EU integracije“ za članice političkih stranaka. U svojim izjavama za medije, Pack se dotaknula trenutne političke situacije u Gradu Mostaru kao i procesima oko izmjena Izbornog zakona, prije svega u kontekstu održavanja Općih izbora koji se održavaju u listopadu. Na pojedina novinarska pitanja, Pack je dala niz diskutabilnih i dvosmislenih odgovora, koji su opet stvorili puno više upitnika nego konkretnih odgovora.

Dotaknuvši se trenutne situacije u Gradu Mostaru i neodržavanju izbora, Pack ističe kako se nažalost ništa nije promijenilo od njenog zadnjeg posjeta usporedivši pitanje Mostara sa aktualnim događanjima u Federaciji uputivši kritiku kako pojedini akteri zastupaju partikularne i stranačke, a nipošto nacionalne interese.

Izjave Doris Pack, osobe koja je na više različitih visokih funkcija bila uključena u događanja u Bosni i Hercegovini, su s razlogom čudni i nejasni, prije svega s više različitih gledišta.

Tako Pack ističe kako je u suštini predloženi Izborni zakon demokratski i da je odobren od strane Venecijanske komisije i da su načelno europski pučani (EPP) dali potporu takvoj inicijativi. Začuđujuće je kako se Pack poziva na svoje kolege iz EPP-a, iako su isti službeno u posljednjem Izvještaju EU parlamenta za BiH, jasno i nedvosmisleno osudili jednostrane pokušaje unitarizacije BiH, pozivajući vlasti u BiH na primjenu federalnih načela koji bi otkočili europski put BiH. Upravo na njihovu inicijativu, gotovo jednoglasno, osuđeni su pokušaji nametanja predstavnika drugome narodu kao i pokušaji blokiranja čitavog niza europskih procesa, osobito osjetljivih stvari kao što je formiranje kanala na materinjem jeziku kojeg Hrvati ni danas nemaju.

Može li se iz takvih izjava zaključiti da jedna europska pučanka podržava jednostrane procese pojedinih bošnjačkih stranaka koji su u suprotnosti s odlukama Ustavnog suda i koji krše temeljna prava jednog konstitutivnog naroda i kako se takvo što može nazvati eksplicitnim stranačkim interesom? Ako Pack doista vidi Federaciju i Grad Mostar kao taoca nečijih stranačkih interesa, kako onda objasniti da takav stranački klijentelizam podržava odluke najviše pravne instance i kako će dotična europska pučanka objasniti svoju potporu unitarnim procesima, koje su njene kolege jasno osudile u Europskom parlamentu?

Isto tako spomenuvši Grad Mostar, opet ostaje nejasno koga dotična Pack vidi kao krivca? Radi li se o HDZ BiH, nekoj drugoj političkoj opciji, Hrvatima ili možda Ustavnom sudu koji je postojeći Statut Grada Mostara proglasio neustavnim i može li se implementacija odluke Ustavnog suda definirati kao stranački interes?

Doris Pack odlučila je nekome pakirati.

Kome?

Sami prosudite!!!

Continue Reading