Connect with us

Sinovi povijesti

Konstituirana nova Skupština ŽZH; Jelčić predsjednik, Ćosić mandatar za sastav Vlade

Za novog predsjednika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke  (ŽZH) na konstituirajućoj sjednici novog saziva Skupštine, održanoj u petak u Širokom Brijegu, izabran je član HDZ-a BiH Ivan Jelčić, dok je mandatar za sastav nove Vlade aktualni županijski premijer Zdenko Ćosić.

Nakon dodjele mandata, koje je novoizabranim zastupnicima Skupštine dodijelio član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vlado Rogić, zastupnici su svečano prisegnuli kako će svoju dužnost obavljati savjesno i na korist svih ljudi u ZHŽ-u, javlja Fena.

Za predsjednika kluba zastupnika iz reda hrvatskog naroda izabrana je Ivana Barišić iz HDZ-a BiH, na čiji je prijedlog, umjesto Ante Mišetića, na mjesto predsjednika Skupštine ZHŽ-a izabran Ivan Jelčić s 21 glasom za, dok su suzdržana bila dva člana Hrvatske Republikanske stranke (HRS) Mirko Jelić i Darko Kvesić.

Predsjednik Jelčić zahvalio je svim biračima na ukazanom povjerenju, ali i općinskom i županijskom odboru koji su ga, kako navodi, prepoznali kao kandidata za predsjednika Skupštine.

Konstituirana nova Skupština ŽZH; Jelčić predsjednik, Ćosić mandatar za sastav Vlade

– Ja bih svakako volio nastaviti tamo gdje su stale moje kolege i moji prethodnici…Mislim da ćemo uistinu imati dosta dobrih projekata, a oni će sigurno u ovom sazivu Skupštine imati jednog iskrenog partnera – izjavio je Jelčić.

Trenutni predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić izabran je, po prijedlogu predsjednika Jelčića, za mandatara za sastav nove županijske vlade.

– Novi predsjednik Skupštine dao mi je povjerenje da u propisanim rokovima predložim sastav Vlade županijskoj skupštini, a to ću vrlo skoro i učiniti, tako da ćemo do kraja ove godine imati novu Vladu, a nadam se i proračun za sljedeću godinu – kazao je Ćosić.

Dodao je kako će Skupština moći raditi u jednom mirnom političkom okruženju, s obzirom da je HDZ BiH na proteklim izborima dobio apsolutnu većinu, točnije 16 od 23 mandata, te mogu samostalno odlučivati.

– To ne znači da će oporba spavati ili da je naša želja da marginaliziramo oporbu. Očekujem od svih političkih zastupnika da daju svoj doprinos kako bi naša županija u razvojnom smislu bila što povoljnije mjesto za življenje – istaknuo je Ćosić.

Također, kao buduće poteze Vlade ZHŽ-a Ćosić je najavio realizaciju njihovih obećanja iz predizborne kampanje.

– Naglasak će biti na našoj ulozi u europskim integracijama, gdje moramo biti vrlo aktivni, dok je druga ključna stvar razvoj naše županije, prvenstveno ruralni razvoj, turizam, privatizacija neprivatizirane imovine i stavljanje u funkciju te imovine. To su trenutno ključne stvari – kazao je Ćosić./

Continue Reading