Connect with us

Sinovi povijesti

Kolindu Grabar Kitarović proglasili “Kraljicom” državnicom Balkana

ZAGREB – Portal Hottest Heads of State objavio je listu najzgodnijih svjetskih državnika, a na popisu od 197 predsjednika i premijera, naÅ¡li su se i državnici s prostora Balkana.

Na popisu od 197 predsjednika i premijera, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, smjestila se na visokom devetom mjestu a nakon Kolinde najbolje je rangiran crnogorski predsjednik Milo Đukanović, albanski premijer Edi Rama, te premijer BiH, Denis Zvizdić na 78. mjestu.

Pogledamo li cijelu listu, na njoj se očekivano nalazi većina muškaraca, a bolje plasirana pripadnica ljepšeg spola od hrvatske predsjednice je tek predsjednica Argentine Cristina Fernández de Kirchner, koja je zauzela četvrto mjesto.

Prema portalu, najzgodiniji svjetski državnik je kralj Butana Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, slijedi ga predsjednik Meksika Enrique Peña Nieto na drugom mjestu. Treći je španjolski kralj Felipe VI, četvrta već spomenuta predsjednica Argentine.

Peti je predsjednik konga Joseph Kabila, slijede ga vojvoda Luksemburga Henri, premijer Portugala Pedro Passos Coelho i predsjednik Ekvadora Rafael Correa. Top 10 najzgodnijih političara zatvara grčki premijer Aleksis Cipras.

Daleko na posljednjem, 197. mjestu, nalazi se sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, ispred njega je premijer Samoe Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi, te azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev.

Njemačka kancelarka Angela Merkel smjestila se na stotom mjestu, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je na 136. mjestu, slovenski premijer Miro Cerar je na 162., dok je premijer Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na 78. mjestu,  bpz.ba

Continue Reading