Connect with us

Scena

Kolinda izjavom o NDH razočarala branitelje, a nije se dodvorila ‘antifašistima’

Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica i dojučerašnja uzdanica nemalog broja Hrvata koji je godinama čekao povratak domoljublja na političku scenu, izjavom o fašističkoj NDH izgubila je potporu hrvatskih branitelja

Iako se u populaciji od pola milijuna branitelja nalazi društvo šarolikih stavova i političkih opredjeljenja, u njemu prevladava desno orijentirana ideologija s kojom je predsjednica uoči izbora vrlo otvoreno koketirala. Braniteljska populacija koja je već dokazana kao idealan plijen političara željnih što većeg broja glasova, po tko zna koji put smatra se prevarenom i izdanom. Pritom, nije joj važno je li predsjedničina izjava u kojoj je u potpunosti i vrlo izravno osudila NDH “iznuđena”, ili je rečena od srca. Smatraju da je Kolinda Grabar Kitarović ovakvo što trebala kazati ranije, ili – zauvijek šutjeti.

S obzirom da je predsjednica za suparnika imala Ivu Josipovića, koji je u vrijeme izbora poprilično nisko kotirao, za pretpostaviti je da bi ga Kitarović Grabarić pobijedila čak i malo umjerenijom retorikom. Hrvati, a napose branitelji, željni promjena i novih političkih vjetrova, u svakom bi slučaju svoj glas dali upravo njoj.

Nakon medijskog “priznanja” u kojem se dojučerašnja “kraljica Hrvata” pretvorila u “hrvatsku izdajicu”, uslijedila su brojna priopćenja branitelja pri čemu predsjednica nije nimalo pošteđena. Putem medija, ali i društvenih mreža, branitelji nisu birali riječi.

Vrlo neugodna priopćenja upućena predsjednici

“Te izjave ravne su veleizdaji nacionalnih interesa u mnogim današnjim tzv. demokratskim, uređenim državama, kojima komunizam i antifašizam nisu temelj uređenja. Mnoge od njih imale su daleko više povijesnih događaja kojima se ne bi mogle podičiti – i kad je riječ o režimu i ustroju države, i kad je riječ o odnosu prema drugim ljudima, rasama i vjerama – a nitko po njima ne pljuje! Prije svega, sram me je što mi je postala predsjednicom države čiju povijest pljuje. To nijedan državnik ne čini svojoj državi, ma kakva god ona kroz povijest uređenja bila. Baš kao što me je i sram što hrvatskom politikom i državom vladaju ljudi koji su spremni svoj narod nazvati zločinačkim, kao njegovu težnju i stremljenje ka vlastitoj neovisnosti i slobodi. Predsjednici savjetujem da pročita pokoju knjigu koju nisu pisali jugoslavenski pisci, nego hrvatski”, medijski je istupio hrvatski branitelj Mario Maks Slaviček.

“Gdje je nestala hrabrost predsjednice? Predsjednice, moramo li se pravdati Šešelju i Savi Štrpcu? Jer ‘tamo daleko’ je četništvo rehabilitirano u antifašizam… Predsjednice, je li to taj isti antifašizam sa zvijezdom petokrakom iz Ustava 1990. koji je ubijao i pucao po Hrvatskoj? Predsjednice, hoće li se hrvatski narod morati opravdavati i za Oluju? Predsjednice, jeste li zaboravili što su ti govorili o Vama kada ste izabrani?”, nanizao je pitanja zapovijednik izviđačko-diverzantskog voda u Sunji Ivo Vranić.

Treba podsjetiti kako je hrvatskim braniteljima godio Kolindin interes za zbivanja u Domovinskom ratu, njeni dolasci na obilježavanja značajnih datuma, preseljenje njenog ureda u Vukovar kao i njezino zanimanje za sadašnje stanje u MORH-u. Fotografije predsjednice u odori, zatim s oružjem u rukama te salutiranje hrvatskih vojnika koje je predsjednica obilazila, sve to dočekivano je s oduševljenjem koje je često graničilo s domoljubnom euforijom. Sada većina branitelja misli kako je riječ o kozmetičkim, populističkim potezima kojima je kupila njihovu vjernost. Vjerna vojska predsjednici je, zbog izjave o “antifašizmu koji je u temelju Ustava te NDH koja je najmanje štitila interese hrvatskog naroda”, sada u potpunosti okrenula leđa.

Iako je braniteljska populacija ona koja prednjači u osudi predsjednice, za njima ne zaostaju ni pripadnici kulturno- umjetničkih krugova. Božidar Alić, koji je nakon inauguracije bio potpuno opijen likom i dijelom Kolinde Grabar Kitarović, tada je ovo kazao: “Moja potpora gospođi Kolindi Grabar Kitarović jer sam dragovoljac Domovinskog rata, Hrvat i katolik, i Bogu hvala da je pobijedila gospođa Grabar Kitarović protiv ove udbaške, srbofilske i četničke struje”…

Pokopali i Kolindu i Tima

Ovu  euforiju sada je zamijenila ona s negativnim predznakom: “Zaboravite na drugi mandat! Gospođo predsjednice Republike Hrvatske,danas ste počinili političko samoubojstvo pljunuvši na hrvatske grobove i malobrojne živuće Hrvate svojim ljigavim, sluganskim istupom… Vi ste institucija hrvatskog naroda… Ponizili ste nas!
Ako ste Vi sluga, kao i premijer Orešković (koji ne poznaje ne samo hrvatski jezik, već ni Hrvatsku samu, i koji je došao niotkuda i otići će u nitko i ništa kao i vi), mi Hrvati to nismo!
Gospođo Kolinda Grabar Kitarović, nitko od Hrvata iza vas više ne stoji, niti Vama, a niti mutavcu od premijera ne vjerujemo. Oboje ste politički mrtvaci” napisao je Alić…

Je li Božidar Alić ipak pretjerao “sahranivši” predsjednicu, vrlo brzo će se vidjeti. Hrvatski branitelji kao izrazito emotivna skupina koja reagira trenutno, predsjednici su dali “žuti karton” već na njenom prvom spoticanju. No, isto tako valja znati da je riječ o ljudima koje je lako “vratiti u sedlo” pa je ovih dana za očekivati predsjednicu domoljubniju nego ikad, koja će se s par svojih poteza pokušati ponovno umiliti hrvatskim braniteljima.

Dvostruko loš potez

Kolinda Grabar Kitarović, osuđujući NDH, izjavila je ono što većina svijeta želi čuti. No, čak i ako je  na ovu izjavu “bila prisiljena”, uz malo više odvažnosti i političke mudrosti moglo je proći bezbolnije. Da je samo uz osudu fašističke NDH i zločina koje su počinili ustaše, osudila i partizanske zločine te podsjetila na sudbinu Hrvata nakon 1945., reakcija sigurno ne bi bila ovako žestoka. Svojim govorom predsjednica je učinila dvostruku pogrešku: zamjerila se velikom dijelu hrvatskih branitelja, a na Srbe, Židove, Rome i antifašiste nije ostavila nikakav dojam. Branitelji je sada smatraju neiskrenom, a isto tako i Srbi koji joj ni riječ nisu povjerovali. Kako bi ih dodatno uvjerila u izjavljeno, Miodrag Linta, predstavnik regionalnih Srba traži sljedeće:

“Vlada Hrvatske treba pokazati jasan odnos prema ustaškom režimu tako što će hrvatskom parlamentu predložiti usvajanje deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugoga svjetskoga rata. Trebaju, također, donijeti odluku da se obilježe sva mjesta stradanja civilnih žrtava tijekom Drugoga svjetskoga rata prigodnim spomen-obilježjima i obnovi više od tri tisuće srušenih spomenika borcima Narodno-oslobodilačke borbe i žrtvama ustaškoga režima”, uvjetuju Srbi koji, prevedeno, žele “dokaze o iskrenosti” izjava predsjednice i premijera.

Iako je Kolinda Grabar Kitarović u stilu “željezne lady” energično dala izjavu, a sve u želji da se situacija oko bojkotiranja Jasenovca “ispegla”, u svom naumu nije uspjela. Nakon njenog istupa, bojkotu se uz židovske općine i SNV, priključio i predsjednik Antifašističke lige Franjo Habulin, koji će na komemoraciju otići naknadno. Za predsjedničin lanjski odlazak u Jasenovac, koji je odradila u vlastitom aranžmanu, tada se pisalo kako je otišla “tajno da joj njeni ne zamjere”… Njeni pokušaji da pomiri dvije nepomirljive ideologije sada bjelodano padaju u vodu, jer ova njena izjava nikako nije mogla ići u potaji. Grabar Kitarović tako je odlučila udovoljiti “nekim višim instancama” o kojima očigledno ovisi prosperitet Hrvatske, ali i njezin osobno. Pripadnike hrvatske nacije koji Jasenovac dovode u pitanje, kao i zločine počinjene za vrijeme NDH, prevagom je bacila u drugi plan. Je li to učinila pod pritiskom, ili je po prvi put progovorila iskreno, ponavljamo – njezinim biračima više nije važno.

tropolje.info

Continue Reading