Connect with us

Scena

Kasarna

Esad Jogić, Drinske mučenice, Naklada Đuretić, Zagreb, 2015.

O Drinskim mučenicama naizgled se sve zna. Jedino se malo zna o onima koji su ih zapravo ubili. Kaže se neprijatelj i to bi trebalo biti to. A nije! Jogić bez dlake na jeziku uz ostalo iznosi i povijesne činjenice te jasno kaže na koga spada krivica, na četnike.

Ipak, ovo djelo ne bi trebalo doživljavati kao životopis Drinskih mučenica. Njemu je poglavito cilj istražiti zlo koje se obrušilo na ove časne sestre, ali i na puk istočne Bosne koji se u to doba nerijetko priznavao Hrvatima. Krv je tekla rijekom Drinom. Posijano je sjeme razdora koje se teško iskorjenjuje.

Sam roman započinje na drinskim obalama. Starac fratar u svom habitu zagledan je u rijeku i u obližnju kasarnu Kralja Petra Karađorđevića. U jednoj ruci mu je krunica, a u drugoj dug, glogov kvrgav štap. Nasuprot mu je slijepi guslar, a kraj nogu dvojica dječačića, siročadi. Guslar je nešto znao o događajima u kasarni, koju se ne može nazvati vojarnom, i na rijeci Drini. Fratar udovoljava želji te male družine. Kreće priča koju pamti po kazivanju partizana Ahmeda, čovjeka iz jedne ugledne obitelji tu u Foči. A priča se tako rekući odvija u tri čina: uhićivanje časnih sestara na Palama, vođenje kroz nepregledne i snijegom zavijene šume, zbivanja u kasarni. Konce povlače četnički pukovnik Sergej Mihajlović i puno krvoločniji i nemilosrdniji od njega prota Vasilije Jovičić.

Djelo odlikuje i velika doza liričnosti. Kao da Jogić njome želi ublažiti iznesene strahote. Čak se i partizan Ahmed nad svime zgraža. Zarobljavao je one koji prave to zlo, a onda ih je Tito nakon nekog vremena pustio obukavši ih u novo partizansko odijelo. I takvi nastaviše dijeliti pravdu uzduž i poprijeko istočne Bosne.

Nakon čitanja ovog romana ostaje gorak okus u ustima. Zbog čega se sve ovo moralo dogoditi? Nema odgovora, samo znamo da Bog piše i po neravnim crtama. Žrtve su postale svetice i time otvorile vrata nasljednicima krvnika. Mogu se obratiti ako hoće, one su im davno oprostile. Bog će jednoga dana provjeriti kako su zapravo postupili.

 

Miljenko Stojić

Continue Reading