Connect with us

Sinovi povijesti

KARDINAL PULJIĆ: Neka svete Mise – i nedjeljne – budu tihe, bez naroda

Služenje svetih misa u katoličkim crkvama uz sudjelovanje vjernika na području Vrhbosanske nadbiskupije prekida se u srijedu zbog pandemije koronavirusa te se preporučuje njihovo praćenje putem radija, televizije ili interneta.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić uputio je u srijedu svim svećenicima, redovnicima i redovnicama i svim vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije dodatne upute i odredbe kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Kardinal Puljić navodi da prema propisima crkvenoga zakona dijecezanski biskup može vjernicima, kad god smatra da to pridonosi njihovu duhovnom dobru, dati oprost od obveze sudjelovanja na nedjeljnoj misi.

“Stoga, vjernici, koji zbog ove situacije u svojoj savjesti smatraju da ne mogu ići na misu, dužnosti sudjelovanja na nedjeljnoj misi neka udovolje prateći misu na radiju, televiziji ili na internetu, i primajući duhovnu pričest kao put sjedinjenja s Kristom i povezanosti s vjerničkom zajednicom u crkvi. Isto tako, neka se posvete molitvi, postu, dobrim djelima i čitanju riječi Božje”, navodi kardinal Puljić.

Preporučuje da svete mise, i nedjeljne, budu tihe, bez naroda, a u koncelebriranim misama da se svećenici pričeste umakanjem, a predsjedatelj da se pričesti posljednji pod obje prilike.

Puljić ističe da crkve ostaju otvorene jer imaju posebno važnu ulogu za molitvu i duhovno ohrabrenje vjernika.

“Preporučuje se da se u crkvama i kapelicama ne upotrebljava blagoslovljena voda na ulazu te da se crkve i kapelice redovito provjetravaju i čiste a njihova vrata, koliko je moguće, drže otvorenima da ih vjernici ne moraju dodirivati pri ulasku/izlasku, kao i da se po mogućnosti na ulaz stavi dezinfekcijsko sredstvo za ruke”, navodi kardinal Puljić.

Kada su u pitanju ispovijedi, zbog naredbe o otkazivanju održavanja svih javnih skupova, preporučuje se da se ne održavaju zajedničke priprave i ispovijedi prije Uskrsa.

“Ali, ako netko od vjernika zamoli za ispovijed pojedinačno, posebice bolesnici, neka svećenik bude na raspolaganju uz strogo poštivanje uputa za zaštitu od infekcije”, navodi kardinal.

Ističe se da se ne ispovijeda u ispovjedaonicama nego u sakristijama ili drugim prostorijama uz obvezu da razmak između svećenika i osobe koja se ispovijeda bude barem jedan metar.

Kardinal naglašava da se crkveni sprovodi trebaju obavljati samo s najbližima i bez pogrebne mise, koja se može prikazati nakon prestanka važenja ovih mjera.

Druge odredbe odnose se na odgađanje svih biskupijskih i župnih pastoralnih i katehetskih programa, sastanaka, aktivnosti i drugih događaja, a što se tiče podjeljivanja drugih sakramenata i sakramentala oni se trebaju obavljati uz strogo poštivanje uputa za zaštitu od infekcije, pogotovo ako se radi o bolesnicima i djeci.

Puljić je vjernike pozvao na “usrdniju molitvu, osobito za oboljele i zdravstvene djelatnike, kao i na građansku i vjerničku odgovornost, strpljenje, oprez i primjenu ovih i drugih mjera”.

Ove mjere vrijede do opoziva ili do izdavanja novih mjera, javila je KTA

Continue Reading