Connect with us

Magazin

Josip Paladino započeo s radom u Mostaru

Josip Paladino, jedan od najuglednijih hrvatskih neurokirurga, jučer je i službeno počeo raditi u SKB-u Mostar. Hodnik pun pacijenata bila je slika koja je dočekala ovoga liječnika, a što je samo bio pokazatelj koliko su njegove usluge tražene i koliko će imati posla u ovoj bolnici, piše Večernji list BiH.

Josip Paladino započeo s radom u Mostaru

Kako nam je rekao ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić, zanimanje je ogromno, telefoni stalno zvone i dovođenje Paladina u mostarsku bolnicu je jedan od najboljih poteza ove uprave.

Svaki drugi tjedan u Mostaru

– Njegov angažman počeo bi ranije, odnosno, početkom mjeseca da nismo imali probleme s montažom opreme. Jedan mikroskop je bio oštećen u prijevozu i morao je biti vraćen dobavljaču. Dobili smo sada zamjenski i čekamo da dođe originalni kako bi kolega Paladino mogao raditi u punom kapacitetu. On će moći raditi sve zahvate kod nas koje je svakodnevno radio u Zagrebu i to je veliki iskorak za našu bolnicu – rekao nam je jučer ravnatelj Kvesić.

Dodao je kako će uvaženi stručnjak raditi u SKB Mostar dva tjedna mjesečno, a takav angažman je dogovoren još prije nekoliko mjeseci. – Bit će jedan tjedan ovdje, a jedan u Zagrebu. Znači, svaki drugi tjedan je kod nas i radit će u punom kapacitetu. Veliki je radnik i doslovce je u bolnici sve dok ima pacijenata u čekaonici. Vrlo je vjerojatno da će raditi i subotom, što je još samo jedan pokazatelj koliko je posvećen svome poslu, pacijentima i koliko odgovornost osjeća prema onom što radi. Mnogi će od njega imati priliku učiti i nadam se da će je iskoristiti – poručio je ravnatelj Kvesić. On je već ranije rekao kako najveća vrijednost angažmana Josipa Paladina nije samo u onome što radi s pacijentima, nego i u naporu koji će biti uložen u formiranje tima oko njega. Konačni cilj je da hrvatski stručnjak svoje znanje prenese na domaće kadrove u SKB Mostar koji će moći u konačnici raditi samostalno kada Paladino odluči otići u mirovinu jednoga dana.

Nabava opreme

Treba naglasiti kako se ovaj projekt provoditi u trenucima kada je SKB Mostar u velikim dugovima i financijskim problemima. – Naše je da pokušavamo biti najbolji, a na institucijama je da prate naš razvoj koliko je to moguće. Samo na kupnju opreme koja je potrebna za rad Paladinu i njegovim kolegama potrošili smo oko pola milijuna KM. Iako smo u velikim financijskim problemima, uspjeli smo osigurati ova sredstva i napraviti značajan iskorak – zaključili su naši sugovornici i SKB Mostar. Jučer smo dr. Paladina prepustili njegovim pacijentima, ali on će tijekom tjedna za Večernji list govoriti o planovima koje ima u Mostaru i što će sve raditi u SKB Mostar.

Iako smo najavljivali, malo tko je vjerovao da će Josip Paladino početi raditi u SKB-u Mostar. Glavni razlog za sumnje je bio u činjenici da je za njegov početak rada bilo potrebno uložiti oko pola milijuna maraka za kupnju opreme. Ravnatelj Kvesić i njegov tim ljudi su, ipak, osigurali sredstva za ovu namjenu i projekt je sada zaživio u cijelosti. To je još jedan pokazatelj kako se projekti mogu završiti i u teškim okolnostima ako ima volje da se isti provedu.

Continue Reading