Connect with us

Ekonomija

IZBORI U BiH: Bošnjaci izgubili Srebrenicu, tuča i prekid u Stocu, veliki povratak Fikreta Abdića Babe

PREMA prvim preliminarnim i nepotpunim rezultatima koalicija SDA/SBB te SNSD su osvojili najveći broj načelničkih i gradonačelničkih pozicija u BiH.

Lokalne izbore u BiH izbore definitivno je obilježila i pobjeda Fikreta Abdića babe u Velikoj Kladuši, koji je sa svojom Laburističkom strankom osvojio više od 3.800 glasovafikret-abdic-babo

Pažnju javnosti privukao je i izborni rezultat u Srebrenici, gdje je prema svemu sudeći pobjednik Mladen Grujičić, zajednički kandidat srpskih stranaka, koji je pobijedio nezavisnog kandidata Ćamila Durakovića, kojeg su podržavale sve probosanske stranke.

Lider SDA Bakir Izetbegović  kazao je da je gubitak Srebrenice tužna i bolna točka izbora BiH. “Imali smo ujedinjene sve srpske stranke, što do sada nije bio slučaj. Izlaznost Bošnjaka je bila 80 posto, najveća u BiH, pričekajmo kako će završiti stvar nakon što stignu glasovi poštom.”

Uspjeh Dodikovih kandidata

Pobjeda Nedžada Ajnadžića u Općini Centar u Sarajevu svakako je najveći uspjeh SDA, a izgubili su načelničke pozicije u Zenici, Bihaću, Visokom, Lukavcu, Varešu, Zavidovićima, Bužimu, Vitezu, Maglaju i Kalesiji.

SDP BiH je nakon brodoloma na Općim izborima 2014. stabilizirao biračko tijelo i zabilježio blagi rast. Prema sadašnjim rezultatima načelničke pozicije SDP je zadržao u Tuzli, Gradačcu, Gračanici, Ključu i Bosanskoj Krupi. Rezultate su zadržali u Tuzli, Gradačcu, Gračanici, Ključu i Bosanskoj Krupi.

SDP BiH osvojio je i načelničke pozicije u Maglaju, Živinicama i Lukavcu te je u Bužimu podržao kandidata koji je pobijedio.

U RS-u je koalicija SNSD-a i DNS-a apsolutni pobjednik. Igor Radojčić pobijedio je u Banjoj Luci, a SNSD je osvojio i Trebinje, dok je DNS zadržao Prijedor. SNSD će najvjerojatnije imati 33 načelničke pozicije i prema tom parametru bit će najjača stranka u BiH zajedno sa koalicijom SDA i SBB.

HDZ BiH slavi u 16 općina

HDZ BiH je osvojio načelničke pozicije u najmanje osamnaest općina u Bosni i Hercegovini u kojoj su u nedjelju održani lokalni izbori, a s tim rezultatom zadovoljni su dužnosnici te stranke koja je uvjerljivo slavila u općinama s hrvatskom većinom.

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto istanula je kako je HDZ dobio načelničke pozicije u općinima Usori, Odžaku, te Vitezu i Varešu što nije bio slučaj na izborima prije četiri godine.

Najveće iznenađenje izbora predstavlja pobjeda HDZ-ova kandidata za načelnika Vareša Zdravka Maroševića, budući da hrvatski kandidat nije bio načelnik te općine još od okončanja rata 1995. godine.

HDZ BiH je uspio pobijediti u gotovo svim hercegovačkim općinama: Neumu, Čapljini, Ravnom, Ljubuškom, Čitluku, Posušju, Širokom Brijegu, Grudama, Livnu i Tomislavgradu, osim u Kupresu i Prozor-Rami i gdje su pobijedili kandidati HDZ-a 1990. U  Prozor-Rami je HDZ 1990 i ranije imao načelnika, dok je na Kupresu na ovim izborima osvojio vlast.

Tuča i prekid u Stocu

Načelničke pozicije ovoj stranci pripale su i u Kiseljaku, Kreševu i Vitezu u središnjoj Bosni, dok je neizvjesna utrka još uvijek, prema stranačkim podacima, za načelnike Busovače, Novog Travnika i Jajca gdje se natječu hrvatski i bošnjački kandidati i razlika je tek nekoliko stotina glasova pa se rezultat može promijeniti glasovima poslanim poštom.

HDZ BiH dobio je načelnika općine i u Usori i Žepču na sjeveru Bosne, te u još dvije općine Bosanske Posavine. To su Orašje i Odžak, dok je načeličko mjesto u Domaljevac Šamcu pripalo kandidatu HDZ-a 1990.

Zamjenica predsjednica HDZ-a BiH izrazile je razočaranje što su izbori prekinuti u Stocu optuživši kanidata SDA za načelnika Salmira Kaplana što je napao i ozlijedio dvojicu hrvatskih dužnosnika Općinskog izbornog povjerenstva.

“Moram izraziti nezadovoljstvo što je danas došlo do ovakve vrste incidenta gdje je od strane kandidata SDA napadnut predsjednik općinskog izbornog povjerenstva i članovi biračkog odbora. Za mene je to napad na institucije, napad na demokratski sustav. Nadamo se da će institucije sankcionirati počinitelje”, kazala je Krišto.

Maxportal/Hina/Fena/bihac.net/Foto:Aljazira

 

Continue Reading