Connect with us

BiH

(iz korespodencije Pečarić- Burić)

E, sad nastaju problemi- hoće li sve biti gotovo do prve obljetnice nezgode? Kasni se s isporukom mramora iz Istre.
Američki Veleposlanik dolazi kod mene i sugerira mi kako je to jako skup projekt i da bi bilo sasvim dovoljno na tome mjestu postaviti jedan veliki kamen ( naravno umjetničkom rukom obrađen) bez obilježja križa, jer su putnici bili većinom ne kršćani. Napisati na kamenu njihova imena i stvar za čas gotova. Naravno da se s tom idejom nisam složio.
Uvjerio sam gospodina Galbraith-a da će cijeli projekt biti gotov na vriijeme i po prvotnoj zamisli, a o križu nećemo raspravljati, jer su u zrakoplovu bili i dvoje hrvata- katolika, a uvjeren sam, rekoh kako križ nikom neće smetati.
Uglavnom otišao je od mene neobavljena posla. Samo dan- dva kasnije zove mene načelnik Konavala, danas pokojni Luka Korda. Veli on meni: “ Ma župane da mi ipak ne idemo na onako veliki projekt koji možda i neće na vrijeme biti gotov, a i skup je….”
Prekinem ga i kažem- “misliš li prijatelju da bi bila dovoljna jedna kamena gromada s imenima”.
“Da”reče- “upravo to”.
Pozdravi Galbraith-a i reci mu da će biti po našem, jer vidim da je i Tebe posjetio.
“Jest” – reče moj Luka, sad je i meni sve jasno.
Na koncu- sve je bilo gotovo i na vrijeme. Na zadovoljstvo rodbine i prijatelja poginulih. Niti jedne primjedbe nije bilo.
Svi su bili oduševljeni. Na tri strane kocke imena amerikanaca, na jednoj dvoje hrvata. Na žalost imena hrvata se ne sjećam, a sprijateljio sam se sa sinom gospođe koja je bila prevoditelj i bila među poginulima!
Zašto pišem o ovome nakon toliko puno godina. Pa natjerali su me ovi nesretnici koji osvjetliše Vukovarski vodotoranj bez hrvatskih obilježja. Koga se mi to i za što imamo sramiti? Svoga junaštva i silne ljubavi za svoju Domovinu? S tim se samo ponosimo, a neka se srami onaj koji nam je sve zlo učinio. Njega neka bude sram, kao i one koji nam na ovakav podal način podvaljuju!
dr. Jure Burić
Dubrovnik, 12. rujna 2020.

Continue Reading