Connect with us

Ekonomija

INTERVJU: BLAGICA LEKO, MINISTRICA FINANCIJA I DOPREDSJEDNICA VLADE ZHŽ-A

ZHŽ se već 9 godina nije zaduživao, u mjesec dana uplatili smo FBiH 24,5 mil. KM poreza

VL
Autor

Dario Pušić

16.03.2024.
u 21:00

Više sredstava za poticaje gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, jačanje ruralnog turizma…, uz već dokazanu strategiju demografske obnove koja podrazumijeva izdvajanja i značajnih iznosa, u ovoj godini iznad 10,6 milijuna maraka za obitelji s troje i više djece, samo su neke od važnih karakteristika ovogodišnjeg proračuna Zapadnohercegovačke županije, a o ovoj, kao i ostalim temama za Večernji list govorila je ministrica financija i dopredsjednica Vlade ZHŽ-a Blagica Leko.

– Činjenica da se iznos u proračunskoj stavci koja se odnosi na obitelji s troje i više djece od usvajanja Zakona o zaštiti obitelji s djecom u ZHŽ-u konstantno povećava, govori nam da sve ovo što Vlada ZHŽ-a provodi s jedinicama lokalne samouprave, a tiče se demografskih mjera, itekako ima smisla – kazala je Leko. U pogledu mjera koje imaju demografski karakter svakako treba ukazati i na nabavu udžbenika, financiranje prijevoza, a kada govorimo o strateškim mjerama koje za cilj imaju podizanje ukupnog životnog standarda, u proračunu su predviđeni i značajni iznosi za poticaje u gospodarstvu, kao i poljoprivredi. Leko ukazuje i na ukupno financijsko stanje u županiji, koje je stabilno, a o čemu govore i posljednji podaci Porezne uprave FBiH, prema kojima su porezni obveznici ZHŽ-a u siječnju 2024. godine uplatili 24,485.182 marke javnih prihoda, što predstavlja rast od 4,820.543 marke u odnosu na isti mjesec 2023. godine.

Krajem prošle godine usvojen je proračun županije za ovu godinu u iznosu od 156,239.881 KM. Možete li se osvrnuti na ključne karakteristike ovogodišnjeg proračuna?

– Kada je riječ o rashodovnoj strani proračuna, više sredstava u odnosu na 2023. godinu je u stavkama koje se odnose na branitelje, socijalnu zaštitu, osobe s poteškoćama u razvoju, poljoprivredu, obitelji s troje i više djece… Tekući prijenosi braniteljima za stambeno zbrinjavanje, u odnosu na izmjene i dopune proračuna ZHŽ-a za 2023. godinu, uvećani su za 300.000 KM te u ovoj godini iznose 1,400.000 KM, dok je stavka koja se odnosi na novčanu egzistencijalnu naknadu planirana u visini od 1,200.000 KM, što je uvećanje za 220.000 KM. Kada je riječ o tekućim prijenosima za socijalnu zaštitu, u proračunu ZHŽ-a za 2024. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 1,100.000 KM. Za smještaj štićenika iz ZHŽ-a planirano je 1,500.000 KM, za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju i asistente u privatnim i javnim vrtićima planirano je 626.000 KM. Budući da ZHŽ provodi niz demografskih mjera, značajna sredstva osigurana su za rodilje i višečlane obitelji. Riječ je o ukupnom iznosu od 12,810.000 KM. Sama stavka koja se odnosi na obitelji s troje i više djece uvećana je za 150.000 KM te u proračunu za 2024. godinu iznosi 10,650.000 KM. Više novca planirano je i za poljoprivredu, gdje u ovoj godini stavka iznosi 2,500.000 KM, dok je poticaj za gospodarstvo planiran u iznosu od 700.000 KM. Za prijevoz učenika u 2024. godini Vlada ZHŽ-a planira izdvojiti 1,500.000 KM, a nabavu udžbenika 500.000 KM. Tekući prijenosi za programe kulture uvećani su na 400.000 KM, a za sport se planira izdvojiti 200.000 KM više u odnosu na 2023. godinu. Moram naglasiti kako u vrhu liste prioriteta Vlade ZHŽ-a i dalje ostaje izvršenje sudskih presuda te napominjem kako su samo prošle godine na ime sudskih presuda i rješenja o izvršenju isplaćene 4,881.565,33 KM. Također bih podsjetila kako prihodovnu stranu proračuna ZHŽ-a za ovu godinu čini i grant FBiH u visini od 8,3 milijuna KM.

Koliko je on razvojni, a u kojoj su mjeri predviđena sredstva za realizaciju programa iz područja socijalnog djelovanja?

– Budući da je fokus Zapadnohercegovačke županije već neko vrijeme usmjeren na demografsku obnovu, iz odgovora na pitanje iznad vrlo je jasno kako se kao Vlada trudimo značajna sredstva osigurati za širok spektar socijalnih davanja. S druge strane, u proračunu za ovu godinu planirana su veća sredstva za poticaje gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, jačanje ruralnog turizma, određene infrastrukturne projekte… Također, počela je realizacija jednog od najvećih kapitalnih projekata Vlade ZHŽ-a – izgradnja Edukacijsko-obučnog centra MUP-a ZHŽ-a, a u ovoj stavci u proračunu za ovu godinu planirano je 7,500.000 KM. Uz sve one namjenske prijenose drugim razinama vlasti, odnosno gradovima i općinama ZHŽ-a, tijekom 2024. godine osigurani su i kapitalni prijenosi u iznosu od 2,500.000 KM. Tekući prijenosi za objekte vodnog gospodarstva osigurani su u visini od 1,150.000 KM. Za nastavak opremanja škola informatičkom opremom planirano je 400.000 KM. Prošle godine Vlada ZHŽ-a prvi je put uvela poticaje novoosnovanim poslovnim poduzetnicima – početnicima te ženama poduzetnicama u ukupnom iznosu od 100.000 KM, a tu praksu nastavili smo i u proračunu za ovu godinu.

Kakvi su rezultati kada govorimo o demografskim mjerama?

– Činjenica da se iznos u proračunskoj stavci koja se odnosi na obitelji s troje i više djece od usvajanja Zakona o zaštiti obitelji s djecom u ZHŽ-u konstantno povećava, govori nam da sve ovo što Vlada ZHŽ-a provodi s jedinicama lokalne samouprave, a tiče se demografskih mjera, itekako ima smisla. To nam potvrđuju i podaci Federalnog zavoda za statistiku, prema kojima je Zapadnohercegovačka županija tijekom prošle godine jedina u Federaciji BiH imala veći broj novorođenih (826) nego umrlih (770), čime je zabilježila pozitivan prirodni prirast (+56). Usporedbe radi, samo u 2019. godini u ovoj županiji rođeno je 729 djece, a umrlih je bilo 875, pa je prirodni prirast iznosio -146. Budući da demografija ostaje u vrhu liste prioriteta Vlade ZHŽ-a, za očekivati je da će provedba demografskih mjera i u idućem razdoblju polučivati rezultate.

Koliko djece u ovoj županiji trenutačno prima mjesečnu naknadu za treće i svako iduće dijete?

– Prema posljednjim podatcima, u veljači 2024. godine na području cijele Zapadnohercegovačke županije ukupno 1833 djece ostvarivalo je pravo za ovu mjesečnu naknadu u visini od 500 KM, što znači da je u te svrhe iz proračuna ZHŽ-a isplaćeno ukupno 916.500 KM. Usporedbe radi, u veljači 2023. godine imali smo ukupno 1670 djece koja su ostvarivala isto pravo, a za što je isplaćeno 835.000 KM. Od početka primjene Zakona o zaštiti obitelji s djecom ZHŽ-a za mjesečnu naknadu za treće i svako iduće dijete iz proračuna ZHŽ-a izdvojeno je ukupno 14,663.000 KM.

Koliko se izdvaja za rodiljske naknade?

– Tijekom 2023. godine za rodiljske naknade i opremanje djeteta isplaćeno je 2,137.340,37 KM, dok je u proračunu za 2024. godinu za iste svrhe planirano 2,160.000 KM. Kada je riječ o visini novčane potpore majci koja nije u radnom odnosu, ona mjesečno iznosi 350 KM i na nju ima pravo 12 mjeseci. Također, majka koja nije u radnom odnosu ima pravo na 500 KM za opremanje novorođenog djeteta, dok žena koja je u radnom odnosu i pripada joj puna plaća za vrijeme trajanja rodiljnog dopusta, za opremanje djeteta od Županije dobiva 350 KM.

Uvidom u podatke Porezne uprave Federacije BiH, vidljivo je kako se općine i gradovi iz ZHŽ-a nalaze u samom vrhu kada je riječ o prometu preko fiskalnih uređaja. Koliko je financijski stabilna i snažna ova županija te u kojoj mjeri stabilnosti pridonose dobro planirane mjere i strategije?

– Posljednji podaci Porezne uprave FBiH, prema kojima su porezni obveznici ZHŽ-a u siječnju 2024. godine uplatili 24,485.182 marke javnih prihoda, što predstavlja rast od 4,820.543 marke u odnosu na isti mjesec 2023. godine, pokazuju nam da je trenutačno stanje stabilno. Premda, posebno u posljednje vrijeme, vrlo je nezahvalno govoriti o stabilnosti kad vidimo sve događaje na globalnoj razini i koliko se oni reflektiraju na sve nas.

U tom kontekstu više puta se pokazalo da mogu postojati najbolje strategije i planiranja, no da u danom trenutku ne mogu pomoći situaciji. Mi kao Vlada trudimo se i nastojimo donositi odluke za koje smatramo da su najbolje za žitelje ove županije. U tom kontekstu ne treba zaboraviti kako je ZHŽ županija koja se već devet godina nije zaduživala, dok je u isto vrijeme izmirila i izmiruje dugove iz prijašnjih razdoblja. Podsjećam kako je ZHŽ dugi niz godina imao značajna dugovanja prema Poreznoj upravi, a taj dug je u potpunosti izmiren u prosincu 2021. godine. Uz to, kao što sam već prije navela, svake godine milijunska sredstva izdvajaju se na ime izvršenja sudskih presuda.

Iako se tematika razvoja gospodarstva ne veže izravno uz resor financija, možete li dati svoj osvrt na snagu poslovne zajednice u županiji, kao i njezin fokus na izvoz?

– Jačanje gospodarstva ZHŽ-a rezultat je rada, marljivosti, predanosti i vizije naših gospodarstvenika, jednako kao i svih zaposlenih u realnom sektoru, jer oni stvaraju nove vrijednosti, a što se itekako osjeti na prihodovnoj strani proračuna Zapadnohercegovačke županije

Continue Reading